Galbenul de chinolină (E104) este un risc major pentru sănătate! Ce este și de ce să nu o mănânci?

Galbenul de chinolină (E104) este un colorant alimentar sintetic care a fost interzis în multe țări și este folosit doar în cosmetică sau în industria farmaceutică.

Principalele puncte importante despre E104 – Galben de chinolină:
Nu este o substanță naturală.
Utilizarea în Republica Cehă este permisă, dar vă recomandăm să evitați acest articol.
Nu este potrivit pentru copii.
Este un alergen comun.

E104 este sănătos?

Galbenul de chinolină este interzis în multe țări datorită posibilului său efect asupra dezvoltării cancerului și dermatitei. În 1997, au fost efectuate cercetări pe șobolani care au avut o incidență mai mare a tumorilor hepatice și renale după consumul de E104.

Cu ce să înlocuiți galbenul de chinolină?

Orice colorant artificial poate fi înlocuit cu o sursă naturală. În acest caz, producătorii se pot concentra pe țesături de culoare galbenă.

Curcumina (E100), riboflavina (E101), carotenoizii (E160a) sau colorantul de șofran (E164) sunt disponibile ca coloranți adecvați. Cu toate acestea, flavoxantina (E161a) sau luteina (E161b) are și o culoare galbenă.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

În UE, E104 este folosit în alimente precum ciocolata neagră Janek, vitamina C Haas, macaroanele Ollies, chifla cu migdale Benea, batonul proteic CFM Explomax etc.

Galbenul de chinolină nu este permis ca colorant alimentar în Statele Unite, Canada, Australia și Norvegia. În America este permis numai în produse farmaceutice și cosmetice sub denumirea D&C Yellow 10.

X