Ce este acidul carminic sau E 120 și unde îl putem găsi?

Acest „E” îl putem găsi și sub alte denumiri precum carmin sau coselin, este un colorant roșu aprins care se găsește în multe alimente fără prescripție medicală.

Toate denumirile se referă la un colorant roșu de origine naturală care este solubil în apă. Utilizarea sa este destul de costisitoare, așa că este adesea înlocuită cu alți coloranți roșii.

Principalele puncte importante despre E120 – acid carminic
Este un colorant

Este o substanta naturala obtinuta prin uscarea corpurilor anumitor tipuri de insecte

Nu este potrivit pentru copii , deși este o substanță care are origine naturală, i se atribuie efecte care pot provoca hiperactivitate la copii.

Este un alergen care este produs dintr-un derivat de antrachinonă, care are efecte cancerigene. La unele persoane mai sensibile, aceasta poate fi motivul pentru urticarie, curge nasul, astm sau chiar anafilaxie (o reacție violentă a organismului la un alergen)

Acest colorant nu este potrivit pentru vegani

Producția de E120

Colorantul purpuriu se obține prin extragerea lui din corpurile anumitor insecte care se găsesc în regiuni calde precum Peru sau Insulele Canare.

Unde se folosește acidul carminic?

Colorantul face parte de cele mai multe ori din alimente precum dulcețurile, guma de mestecat, compoturile, dar și salamurile, băuturile alcoolice, iaurturile, sucurile, înghețatele și alte produse care trebuie să dobândească o culoare roșie aprinsă.

E120 este sănătos?

Coșenila este considerată o substanță nocivă, în principal pentru că este un derivat al antrachinonei, care sunt considerate substanțe cancerigene. Utilizarea sa poate provoca o reacție alergică, urticarie și dureri de cap la unele persoane.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

În industria alimentară din Uniunea Europeană, este folosit în mod obișnuit în cantități limitate pentru anumite alimente și este considerat sigur în cantități reglementate.

  • Krahulík – cârnați unguresc
  • Tauris – salam nitram
  • Pikok – Hercule
  • Cârnați Wingy Bits

În Statele Unite, acest colorant este folosit și popularitatea sa este în creștere. A fost folosit ca ingredient în produse din carne, gustări și băuturi de mai bine de două secole. Nici măcar nu este supusă certificării necesare de la FDA (US Food and Drug Administration).

Cu ce să înlocuiți acidul carminic?

Dacă doriți ca prăjiturile și plăcintele dvs. să fie roșii, puteți folosi înlocuitori precum sucul de sfeclă roșie sau de rodie. Efectul rezultat nu va fi la fel de intens, dar vei evita eventualele efecte secundare nedorite.

X