Lemon Red 2 (E121) este adesea folosit în America. Ce este și unde îl putem întâlni?

Lemon Red 2 este un colorant artificial. Este realizat din materiale sintetice.

Este un solid portocaliu sau galben. Are o culoare roșie sub formă de pulbere.

Substanța nu este solubilă în apă, dar o putem dizolva în unii solvenți organici.

Principalele puncte importante despre E121 – Lemon Red 2:

Nu este o substanță naturală.
Utilizarea în Republica Cehă este interzisă în industria alimentară.
Nu este potrivit pentru copii.
Este un alergen comun.

Pentru ce se folosește lemon red 2?

Roșu lămâie este de obicei folosit pentru a colora coaja de portocale. Totodată, poate fi folosit doar pe coajă dacă fructele sunt destinate consumului direct.

Utilizarea E121 este interzisă pentru producerea sucului de portocale. În mod excepțional, acest colorant îl putem întâlni în unele marmelade, unde au fost prelucrate și fragmente de coajă de portocală.

Nu este cazul produselor fabricate în UE. Marmeladele și dulcețurile din străinătate pot conține colorantul E121, dar numai în cantități mici.

E121 este sănătos?

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat utilizarea acestui colorant.

Dar Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) l-a desemnat drept cancerigen de grup 2B. Aceasta înseamnă că este un posibil cancerigen uman.

Poate provoca o reacție alergică la consum. Dacă portocalele sunt ținute în mână mult timp, acestea pot fi absorbite în piele și au un efect cancerigen.

Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la efectele negative dacă curățați corect portocala înainte de consum, deoarece colorantul nu este absorbit prin piele în pulpa fructului.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

În multe țări ale Uniunii Europene (inclusiv Republica Cehă) colorantul E121 este interzis.

În Statele Unite, roșul lămâie 2 este folosit pentru a colora portocalele. Este folosit pe scară largă în statul Florida, în timp ce este interzis în statele California și Arizona pentru colorarea portocalelor.

Majoritatea țărilor din întreaga lume au interzis E121 deoarece s-a demonstrat că are un efect foarte negativ asupra sănătății în experimentele de laborator pe șobolani.

X