Amarantul (E123) este folosit ca colorant în producția de vin și băuturi spirtoase. Ce este și de ce ar trebui să o eviți?

Amarantul (E123) este un colorant azoic sintetic utilizat în alimente și băuturi. Dar este adesea folosit și de fotografi profesioniști.

Vopseaua mai este numită și CI Food Red 9 deoarece conferă alimentelor o culoare roșu-violet.

Principalele puncte importante despre E123 – amarant:

Nu este o substanță naturală.
Utilizarea în Republica Cehă este permisă, dar vă recomandăm să evitați acest articol.
Nu este potrivit pentru copii.
Este un alergen comun.

Producția de E123

Amarantul este produs ca alți coloranți azoici din gudron de cărbune.

Colorantul este foarte solubil în apă.

La ce se folosește amarantul?

Colorantul E123 este cel mai des folosit în producția de vin. Dar îl putem găsi și în amestecuri de prăjituri, jeleuri, conserve de fructe, sosuri, toppinguri sau diverse deserturi.

Prin lege, poate fi folosit doar la producerea vinului, băuturii spirtoase, icrelor de pește și laptelui. Cu toate acestea, urme pot fi găsite și în hrana pentru câini sau în produse cosmetice.

E123 este sănătos?

Amarantul este adesea asociat cu probleme de sănătate, cum ar fi astmul sau eczema. De asemenea, se crede că provoacă hiperactivitate la copii.

Potrivit unor oameni de știință, E123 este cancerigen, la fel ca mulți alți coloranți azoici. Dar nu este dovedit științific.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

În Uniunea Europeană, utilizarea amarantului este permisă, dar în ultimii ani autoritățile au încercat să minimizeze utilizarea acestuia.

Vopseaua de amarant este interzisă în multe țări din întreaga lume, inclusiv în Statele Unite, Austria, Rusia sau Norvegia.

X