Ce este ponceau 4R (E124)? Ce afectează organismul nostru după consum?

Ponceau 4R (E124) este un colorant azoic sintetic.

Este un colorant alimentar roșu folosit în producția din industria alimentară.

Se caracterizează prin culoarea purpurie, motiv pentru care este adesea denumită CI food red 7 sau roșu conchenil. Datorită culorii sale roșii, este utilizat în industria alimentară și farmaceutică.

Principalele puncte importante despre E123 – ponceau 4R:

Nu este o substanță naturală.
Utilizarea în Republica Cehă este permisă, dar vă recomandăm să evitați acest articol.
Nu este potrivit pentru copii.
Este un alergen comun.

Producția de E124

Producția se poate face în mai multe moduri. Cel mai adesea este produs din gudron de cărbune și colorant azoic. Ambele ingrediente sunt vegane, așa că nici vegetarienii și veganii nu trebuie să-și facă griji.

Pentru ce se folosește ponceau 4R?

Colorantul E124 este cel mai des folosit în producția de pește și carne procesată, dar și în produse lactate, deserturi, prăjituri sau produse din brânză.

Este utilizat pe scară largă în industria cofetăriei pentru colorarea deserturilor, în producția de băuturi sau conserve de fructe.

Puteți întâlni și vopseaua în înghețată, budincă și diverse dulciuri.

E124 este sănătos?

În multe țări din lume, ponceau 4R este interzis deoarece, potrivit experților, are efecte cancerigene și poate provoca cancer.

De asemenea, s-a dovedit a fi un alergen puternic. De asemenea, este periculos pentru persoanele cu intoleranță la aspirină.

Potrivit unor experți, E124 este, de asemenea, responsabil pentru hiperactivitate la copii.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

În Uniunea Europeană și Republica Cehă, ponceau 4R este permis, dar din 2009 doza zilnică permisă a acestui colorant a fost redusă. De la 4 mg, doza a fost redusă la 0,7 mg per 1 kilogram de greutate corporală pe zi.

În Statele Unite, Finlanda, Norvegia și alte țări, E124 este interzis ca cancerigen.

Substanța E124 este utilizată în industria alimentară din Rusia și Ucraina. În Rusia, este interzis doar pentru colorarea medicamentelor.

X