Ce este eritrozina (E127) și de ce ar trebui evitată?

Eritrosina (E127) este un colorant sintetic roșu sau roz.

De asemenea, puteți întâlni eticheta CI food red 14, deoarece este folosită pentru colorarea roșu a alimentelor. Cu toate acestea, poate fi folosit și în alte domenii.

Principalele puncte importante despre E127 – eritrozină:
Nu este o substanță naturală.
Utilizarea în Republica Cehă este permisă, dar vă recomandăm să evitați acest articol.
Nu este potrivit pentru copii.
Este un alergen comun.

Producția de E127

E127 este un colorant sintetic care este produs din gudron de cărbune.

Eritrosina este foarte solubilă în apă. Este maro sub formă de pulbere și se transformă într-un colorant roșu sau roz atunci când este amestecat cu apă.

Pentru ce se utilizează eritrosina?

Food Red 14 este folosit ca colorant alimentar, cerneală de imprimare, colorant biologic, revelator de plăci dentare sau sensibilizator pentru filme fotografice.

In industria alimentara se foloseste la conserve de fructe (cirese, capsuni), amestecuri de creme, produse de patiserie sau dulciuri. Se gaseste si in popsicles, bomboane sau creme pentru decorarea prajiturii. De asemenea, uneori este folosit pentru vopsirea cojilor de fistic.

E127 este sănătos?

Potrivit unor experți, E127 provoacă hiperactivitate, deși aceste consecințe sunt relativ rare.

Datorită cantității mari de iod, poate afecta metabolismul iodului din organism.

De asemenea, acționează ca un mutagen în concentrații mari și poate provoca fotosensibilitate.

Utilizarea UE vs. SUA vs. lume

Uniunea Europeană permite utilizarea acestui colorant, dar utilizarea este foarte limitată. În Cehia, este folosit doar ca colorant pentru cireșele de cocktail și salatele de fructe în care se găsesc cireșe. Nu este utilizat altfel în UE.

Eritrosina este permisă în SUA și în alte țări și este folosită pentru a face jeleuri, dulciuri, gemuri, dar și hrană pentru câini și multe alte produse.

Cu ce să înlocuiți E127?

Eritrosina poate fi înlocuită cu un colorant roșu natural, cum ar fi sucul și pudra de sfeclă roșie, flori de hibiscus uscate sau merișoare.

X