De ce se folosește amidonul oxidat (E1404) în alimente?

Amidonul oxidat (E1404) este un amidon modificat care este utilizat în industria alimentară ca stabilizator și îngroșător.

Modificarea face amidonul mult mai stabil și poate îngroșa alimentele și băuturile acolo unde este nevoie. Probabil ați văzut această substanță pe eticheta mâncărurilor congelate sau a sosului de roșii.

Probabil că sunteți familiarizat cu amidonurile native din porumb, cartofi, tapioca, orez sau grâu. La ce vă puteți aștepta de la amidonul oxidat și unde este folosit?

Principalele puncte importante despre E1404 – amidon oxidat:
Este o substanță naturală inofensivă.
Utilizarea în Republica Cehă este permisă.
Este potrivit pentru copii.
Nu este un alergen comun.

Producție E1404

Amidonul alimentar poate fi modificat în multe feluri. Oxidarea este, de asemenea, una dintre ele.

Amidonul oxidat (E1404) este modificat prin oxidare cu clorat de sodiu.

Pentru ce se folosește amidonul oxidat?

Amidonul oxidat este folosit în multe produse ca stabilizator și îngroșător. Se folosește oriunde este necesară o densitate mai mare.

Amidonul oxidat se găsește cel mai adesea în băuturi, supe instant și tăiței, dulciuri (jeleu), produse de patiserie (prăjituri, prăjituri) sau produse lactate (iaurturi, înghețată, budincă).

Când vă uitați la compoziția alimentelor (în principal mâncăruri gata preparate), puteți întâlni destul de des această substanță. Nu trebuie să vă faceți griji pentru nimic, deoarece este complet sigur de consumat.

Este E1404 sănătos?

Amidonul oxidat nu este periculos atunci când este consumat în mod normal. Nu există reacții alergice sau alte probleme de sănătate.

Cu o concentrație mare a substanței în dietă pot apărea probleme digestive și, foarte rar, afectarea rinichilor.

Utilizarea UE vs. SUA vs. lume

Siguranța lui E1404 a fost aprobată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), dar și de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Comitetul mixt de experți al FAO, OMS și alte autorități. Din acest motiv, este folosit în siguranță în întreaga lume pentru producția de alimente și băuturi.

X