E142 sau verde S. Un aditiv alimentar care nu este atât de verde. Ar trebui să-l evităm?

Aditivii alimentari provoacă emoții. Sunt bune, rele și neutre. Ce zici de E142? Să aruncăm o privire mai atentă la S verde.

Producția de E142

Zeleň S este un colorant alimentar sintetic fabricat din gudron – un deșeu în producția de cărbune. Pulberea rezultată are o nuanță verde închis, aproape neagră.

Principalele puncte importante despre colorantul E142 – verde S:
· Nu ar trebui să fie dăunător copiilor în cantități mici
· În concentrații mai mari, poate provoca reacții alergice și hiperactivitate
· Este în mare parte interzis în afara UE
. Deși ar trebui să fie inofensiv în cantități mici, mai degrabă l-am evita

La ce se folosește S-ul verde?

Acest colorant verde îl găsești mai ales în dulciuri – înghețate, prăjituri, bomboane, jeleu, dar și în limonade (de exemplu, Schweppes Citrus Mix) și alte alimente.

De asemenea, este folosit în medicină – de exemplu pentru a diagnostica tulburări ale suprafeței ochiului, sau în industria de îmbrăcăminte – ca colorant pentru țesături. Zeleň S poate fi găsit și în unele produse cosmetice, unde este folosit și ca colorant.

Este aditivul E142 sănătos?

Deoarece această substanță este sintetică, organismul uman poate fi mai greu de absorbit, mai ales în concentrații mai mari. Nu aduce niciun beneficiu pentru sănătate.

Cu toate acestea, studiile nu au arătat niciun pericol specific, așa că ar trebui să fie inofensiv atunci când este consumat până la 5 mg pe kilogram de greutate corporală pe zi. La concentrații mai mari, însă, poate provoca reacții alergice, anemie sau insomnie.

Unele surse menționează și efecte mai grave asupra sănătății – cancer, hiperactivitate, leziuni cerebrale, infertilitate și altele.

Produsele care conțin E142 nu sunt recomandate a fi administrate în cantități mari copiilor – tocmai din cauza hiperactivității menționate și a posibilelor reacții alergice.

În 1984 s-a efectuat un studiu pe rozătoare, care a arătat că atunci când se administrau zilnic doze de 1500 mg/kg greutate corporală, rozătoarele prezentau anemie moderată, creșterea ureei în sânge și ganglionii limfatici măriți în pereții intestinali. În timpul administrării pe termen lung a 500 mg/kg greutate corporală pe zi, nu s-au constatat modificări patologice la nivelul creierului, inimii, rinichilor, ficatului, splinei sau stomacului, ceea ce ar fi o consecință demonstrabilă a administrării de E142.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

În UE, Australia și Noua Zeelandă, E142 este permis. Dimpotrivă, SUA, Canada, Norvegia, Finlanda, Suedia și Japonia îl interzic (din cauza posibilelor daune asupra sănătății) pentru utilizarea în industria alimentară.

X