E153 sau carbon din materii prime vegetale – cărbune sănătos care te va ajuta cu diaree

Ai văzut vreodată mâncare neagră? Pâine, înghețată? Deci cel negru a fost creat prin adăugarea de carbon vegetal. Îl poți găsi și sub denumirile „negru vegetal” sau „cărbune activ”.

Principalele puncte importante despre colorantul E153 – carbon din materie primă vegetală:
· Nu este recomandat copiilor
· Nu provoacă reacții alergice
· Nu este nevoie să-l evitați în dietă
· Este potrivit să le folosiți pentru probleme digestive

Producția de E153

Cărbunele activ, cum se mai numește și E153, este fabricat din punct de vedere tehnic din același material ca și brichetele de grătar, dar până la urmă este cu totul altceva. Cărbunele activ alimentar este cel mai adesea produs prin încălzirea lemnului sau a cojilor de nucă de cocos la temperaturi extrem de ridicate până când acestea sunt carbonizate. Cenușa rezultată este apoi tratată cu abur sau aer cald la aceleași temperaturi ridicate pentru a crea o „structură microporoasă”.

Pentru ce este folosit carbonul din material vegetal?

Este rar folosit singur în alimente (deși recent alimentele negre sunt la modă). Cu toate acestea, poate fi amestecat cu alte culori și astfel crește intensitatea acestora.

Este folosit ca colorant în cofetărie, produse de panificație, decorațiuni, acoperire cu brânzeturi, ca înlocuitor al caviarului negru, în cosmetică și medicamente. Îl găsești, de exemplu, în guma de mestecat Haslerky sau Curaprox. Conținutul maxim este stabilit la 5 g/kg.

În cosmetică, puteți găsi cărbune activ, de exemplu, în pasta de dinți pentru albire Ecodenta.

Este aditivul E153 sănătos?

Dacă este inclus în hrană, este interzisă menționarea oricăror efecte asupra sănătății (ca și în cazul ierburilor, de exemplu). Dar adevărul este că are beneficii pentru sănătate – carbonul vegetal are capacitatea de a lega de sine tot ceea ce trece prin tubul digestiv (ceea ce poate fi puțin dăunător, pentru că „totul” include și câteva vitamine și minerale). Dar atunci când suferim de probleme digestive și diaree, este de ajutor (în farmacie, de exemplu, ca Carbo medicinalis).

Poate fi luat și ca supliment alimentar preventiv – 1 g de cărbune vegetal cu cel puțin 30 de minute înainte de masă și la scurt timp după masă vă va ajuta digestia.

Utilizare în UE vs. SUA vs. Lume

În UE și Canada, E153 este aprobat pentru utilizare în industria alimentară. Cu toate acestea, FDA americană nu aprobă utilizarea acestuia, așa că este interzis în SUA.

X