E160a, E160a(i), E160a(ii) sau Caroteni, Amestecuri de caroten, Beta caroteni – Aditiv alimentar pentru morcovi cunoscut din 1831!

Carotenul a fost descoperit accidental în morcovi de către domnul Wackenroder încă din 1831. El l-a obținut în fulgi mici de culoare roșu-rubiniu solubili în eter.

Principalele puncte importante despre culoarea E160a(i)(ii) – Caroteni:
· Sunt potrivite pentru copii
· Sunt sanatoase in cantitatea recomandata
· Le găsim în mod natural în fructele și legumele portocale
· Carotenii nu trebuie evitati

Producția de E160a

Carotenul este preparat sintetic sau obținut din surse naturale. Carotenul sintetic apare sub formă de cristale roșii sau pulbere. Se obține prin dizolvarea morcovilor, cartofii dulci și a altor plante comestibile și apoi curățarea acestora.

Carotenul nu este solubil în apă și culoarea sa portocalie strălucitoare tinde să se estompeze la lumină.

Carotenul natural nu se găsește doar în morcovi, ci și în multe alte tipuri de fructe și legume – ciuperci (de exemplu, cântarele), dar și în cartofi dulci, dovleci, portocale și pepene verde. Dar ei sunt responsabili, de exemplu, de culoarea portocalie a frunzelor uscate.

La ce se folosesc carotenii?

Carotenul este un colorant portocaliu sau galben care este folosit ca ingredient în alimente doar pentru a adăuga o culoare portocalie/galbenă. Se adaugă la unt, margarine, brânzeturi, umpluturi de plăcinte, budinci, iaurturi, paste, tăiței, deserturi, sucuri de fructe…

Este aditivul E160a sănătos?

Nu se cunosc efecte secundare la concentrațiile utilizate în alimente. O concentrație foarte mare face ca pielea să se îngălbenească. Deoarece carotenul este o sursă de vitamina A, concentrațiile mari vor cauza simptome de toxicitate a vitaminei A.

Creștem utilizarea carotenilor din fructe și legume în organism dacă îi consumăm cu grăsimi, deoarece carotenii sunt solubili în grăsimi.

Utilizare în UE vs. SUA vs. Lume

Carotenul ca colorant alimentar este permis peste tot în lume.

În SUA, carotenul este scutit de certificare și poate fi folosit în siguranță pentru a colora alimente, medicamente (inclusiv medicamente pentru ochi) și, în general, pentru a colora produsele cosmetice.

Carotenul este permis și în UE. Doza zilnică pentru E160a – Caroten este stabilită la 5 mg/kg greutate corporală. Nu a fost stabilită nicio doză zilnică recomandată pentru E160a(i) și E160a(ii).

X