Dioxidul de titan (E171) va fi interzis în alimente din august. Până acum a fost aproape peste tot. Ce s-a întâmplat?

Dioxidul de titan, sau pigment CI alb 6 sau alb de titan, este un colorant alb insolubil.

În natură, se găsește sub formă cristalină în unele minerale și minereuri, precum ilmenitul, rutilul, anataza, brookitul sau leuxocenul, din care se obține prin diferite procese chimice.

Formula moleculară a lui E171 este TiO2 .

După zeci de ani de utilizare, anul acesta vine o descoperire majoră.

Principalele puncte importante despre E171 – dioxid de titan:

Este un colorant .
Este o substanta naturala .
Nu este potrivit pentru copii .
Este un potențial alergen .
Utilizarea în Republica Cehă nu va fi permisă în alimente noi începând cu 7 august 2022.

Pentru ce este folosit dioxidul de titan?

Dioxidul de titan a fost folosit în mod obișnuit într-o varietate de alimente, de la bomboane, ciocolată, gumă de mestecat și alte dulciuri la creme de cafea, brânzeturi, sosuri și sosuri pentru salate până la suplimente de vitamine.

  • Ahold Republica Cehă Bomboane de ciocolată
  • Kaufland Fleischwaren SB GmbH și Co KG Turtă dulce învelită cu zahăr alb
  • Mondelez Cehia Milka cu Dragoste, ciocolata Milka cu linte
  • Drajeuri de ciocolată Wrigley M&M, clasic alb Orbit
  • Dr. Oetker Tuburi de decorare, decor turtă dulce
  • Krajánek Spread à la crab

Datorită luminozității, opacității și capacității sale de a împrăștia lumina, este utilizat pe scară largă și în cosmetică, în special în preparatele de bronzare. Poate fi găsit și în vopsele și acoperiri, este folosit și pentru a colora hârtie, ceramică sau plastic.

Nu în ultimul rând, albul adaugă alb și acționează și ca un strat protector pentru a păstra ingredientul activ din preparatele farmaceutice.

E171 este sănătos?

Timp de zeci de ani, utilizarea dioxidului de titan a fost considerată sigură. A fost cel mai utilizat colorant alb care a fost autorizat atât de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), cât și de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

Dar acum câțiva ani, au apărut dovezi că utilizarea sa nu este în totalitate lipsită de riscuri. Poate fi chiar cancerigen. Aceste efecte negative depind de dimensiunea nanoparticulelor și de metoda de utilizare, în special inhalarea nanoparticulelor mai mici de 10 nm este dăunătoare.

Deoarece unele studii au confirmat detectarea dioxidului de titan în ganglionii limfatici și în plămâni, siguranța acestuia a fost reevaluată în UE.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

Deși utilizarea E171 a continuat să fie permisă în SUA, a fost eliminată de pe lista aditivilor autorizați în industria alimentară din UE. Alimentele care conțin dioxid de titan pot fi produse doar până la 7 august 2022; după această dată, alimentele nou produse pot să nu-l mai conțină.

Cu ce să înlocuiți dioxidul de titan?

Înlocuirea dioxidului de titan nu este ușoară, deoarece majoritatea potențialilor înlocuitori nu au o putere de albire la fel de mare sau sunt toxici.

X