E201 sau sorbat de sodiu – un conservant interzis în UE

Sorbat de sodiu este sarea de sodiu a acidului sorbic. Este un solid instabil.

Principalele puncte importante despre conservantul E201 – Sorban de sodiu:
· Nu este potrivit pentru copii și persoane sensibile
· Poate provoca reacţii alergice
· Este interzis în UE
· Este bine să-l evitați

Producția de E201

Sorbatul de sodiu este sarea de sodiu a acidului sorbic (E200), care se găsește în mod natural în fructele de pădure ale frasinului sălbatic (Sorbus aucuparia), după care este numit acidul. Este produs comercial prin mai multe căi chimice diferite.

AW Van Hoffman a fost primul care a izolat acidul de sodiu din boabele de frasin de munte în 1859. Proprietățile antimicrobiene ale acidului sorbic au fost recunoscute în anii 1940. Apoi a devenit disponibil comercial la sfârșitul anilor 1940 și 1950.

Pentru ce se folosește sorbatul de sodiu?

E201 este utilizat pentru conservarea conservelor de fructe și legume, a ouălor și a produselor de cofetărie, a produselor din carne și pește, a sucuri de fructe și fructe de pădure și a băuturilor răcoritoare. Acționează în principal împotriva ciupercilor și drojdiilor, nu este eficient împotriva bacteriilor. Utilizarea lui este optimă la un pH sub 6,5 (adică alimente ușor acide și acide).

Este aditivul E201 sănătos?

Când consum sorbat de sodiu, am reacții adverse – reacții alergice precum roșeață sau mâncărime ale pielii. Totuși, dacă nu depășiți doza zilnică recomandată, care este de maximum 25 mg pe kilogram de greutate corporală, aceasta este foarte bine tolerată de organism.

Utilizare în UE vs. SUA vs. Lume

Sorbatul de sodiu este permis în SUA, Australia și Noua Zeelandă. În UE, utilizarea sa în industria alimentară este interzisă.

X