Acidul benzoic (E210) se găsește în alimente mult mai rar decât benzoatul. Știi din ce motiv?

Acidul benzoic este un acid carboxilic aromatic care poate fi folosit pentru conservarea alimentelor.

Cu toate acestea, sărurile acidului benzoic, în special benzoatul de sodiu sau benzoatul de potasiu, sunt folosite mult mai des.

În natură, apare în mod natural în unele tipuri de fructe, de exemplu mere, fructe de pădure sau prune.

Dar este produs în mare parte sintetic prin oxidarea toluenului în fază lichidă cu oxigen în prezența unui catalizator de cobalt. Acidul benzoic de calitate alimentară poate fi produs și prin hidroliza benzotriclorurii.

Formula moleculară a lui E210 este C 6 H 5 COOH.

Principalele puncte importante despre E210 – acid benzoic:

Este un conservant.
Este o substanță naturală , dar este produsă sintetic pentru uz alimentar.
Nu este potrivit pentru copii .
Este o potenţială alergie n.
Utilizarea în Republica Cehă este permisă, dar vă recomandăm să evitați acest aditiv alimentar.

Unde se folosește acidul benzoic?

Acidul benzoic alimentar acționează ca un conservant care reduce creșterea microorganismelor și prelungește perioada de valabilitate. Concentrația obișnuită de acid benzoic din alimente este între 0,05 și 0,1%.

Se găsește în principal în alimentele acide, de exemplu în sucuri de fructe, murături, sosuri tartar, tartine, margarine, muștar, marmelade sau băuturi spumante.

  • Sos Spak Tartar, ketchup, dressing american cu iaurt
  • Sos Hamé Chili
  • Hummus
  • Băutură Monster Energy

Utilizarea sa în alimente și băuturi este, totuși, mai puțin obișnuită decât utilizarea benzoatului de sodiu sau benzoatului de potasiu. Motivul este în principal solubilitatea sa scăzută în apă, gustul acru și efectul negativ asupra pH-ului alimentelor și băuturilor.

Pe lângă alimente, poate fi găsit și într-o serie de produse cosmetice și de îngrijire personală, cum ar fi creme hidratante, loțiuni de bronzare și apă de gură.

E210 este sănătos?

Utilizarea acidului benzoic în industria alimentară a fost aprobată de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

Au fost exprimate îngrijorări că acidul benzoic și sărurile sale pot reacționa cu acidul ascorbic pentru a produce cantități mici de benzen cancerigen. Cu toate acestea, studiile efectuate nu au confirmat încă în mod demonstrabil că acidul benzoic, spre deosebire de benzoatul de sodiu sau de potasiu, se transformă în benzol.

La persoanele sensibile, ingestia de cantități excesive poate provoca simptome de iritație, cum ar fi erupții cutanate, roșeață sau senzație de arsură.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

Utilizarea acidului benzoic în industria alimentară este permisă în UE, SUA și Australia.

În 2016, siguranța sa a fost reevaluată împreună cu sărurile sale, iar EFSA a derivat un aport zilnic acceptabil de 5 mg per 1 kilogram de greutate corporală.

X