Ce este bisulfitul de sodiu sau E 222 și care este utilizarea lui în alimente?

Bisulfitul de sodiu, cunoscut și sub denumirea de bisulfit de sodiu, este unul dintre sulfiții care pot fi folosiți ca conservant și antioxidant în alimente.

Este un lichid limpede, incolor, uneori ușor gălbui, cu un miros tipic de dioxid de sulf.

Principalele puncte importante despre E 222- bisulfit de sodiu

Nu este de origine naturală și este produs sintetic

Nu este potrivit pentru copii

Este un alergen alimentar și la persoanele mai sensibile poate provoca iritații ale ochilor sau mucoaselor – trebuie întotdeauna marcat clar dacă este conținut în alimente.

Acest ingredient este vegan și fără gluten

Producția de E222

Acest conservant poate fi produs comercial dintr-o reacție chimică între dioxid de sulf gazos și hidroxid de sodiu apos.

Bisulfitul de sodiu trebuie întotdeauna evidențiat cu caractere aldine pe ambalajul alimentelor dacă este inclus.

Unde se folosește bisulfitul de sodiu (E 222)?

Când este adăugat în apă într-un mediu acid, eliberează dioxid de sulf gazos, care acționează ca un conservant pentru a ucide microorganismele.

De asemenea, poate fi folosit ca captator de oxigen pentru a preveni deteriorarea alimentelor prin oxidare. Și astfel protejează culoarea (împotriva rumenirii), prospețimea și gustul alimentelor. Este folosit în mod obișnuit la conservarea fructelor și a legumelor cu frunze.

Creveții sunt adesea tratați cu această substanță pentru a preveni sau a încetini formarea de puncte negre în cap și coajă după ce au fost expuși la oxigen.

Funcția sa este de a preveni rumenirea în timpul producerii brânzei prelucrate.

Poate fi folosit pentru a înmuia boabele de porumb, permițând astfel fibrelor și proteinelor să fie ușor separate de amidon.

Produse specifice

  • Huy Fong Foods – Sos Sriracha
  • Milsy – Bánovecka răspândit
  • Olma – unt tradițional tartinat

Este E222 sănătos?

Îl clasificăm ca un conservant care poate provoca o reacție alergică la unele persoane, cum ar fi dureri de cap, urticarie sau probleme de respirație.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

Acest conservant este sigur de consumat și aproape că nu are efecte secundare, iar siguranța sa a fost aprobată atât în SUA, cât și în Uniunea Europeană, pentru utilizare în cantități limitate.

Bisulfitul de sodiu este în general recunoscut ca fiind sigur atunci când este utilizat ca conservant, dar este interzis în carne, alimente care conțin vitamina B1 și fructe sau legume crude/proaspete.

X