Știți bisulfit de sodiu sau E 223? Probabil că l-ai mai întâlnit

Bisulfitul de sodiu nu este folosit doar pentru conservarea fructelor sau legumelor, ci se găsește și în diferite băuturi, cum ar fi vinul.

Acestea sunt cristale albe sau pulbere cristalină de sulfit, care este folosit ca conservant, antioxidant și agent de albire în industria alimentară. Este un agent reducător care este utilizat în mod obișnuit pentru conservarea fructelor, legumelor și vinurilor proaspete și uscate.

Principalele puncte importante despre E 223 – bisulfit de sodiu
Nu este de origine naturală , așa cum am menționat mai sus, se formează prin reacția dintre dioxidul de sulf și carbonatul de sodiu

Nu este potrivit pentru copii și femeile care alăptează

Nu este potrivit pentru femeile însărcinate

Poate provoca o reacție alergică , cum ar fi dureri de cap, diaree, vărsături

Este potrivit pentru vegani

Producția de E223

Bisulfitul de sodiu poate fi obținut prin reacția dintre dioxidul de sulf și carbonatul de sodiu.

Unde se folosește bisulfitul de sodiu (E 223)?

Este un ingredient multifuncțional care poate fi folosit ca conservant, antioxidant și agent de albire în produsele alimentare agricole, vin etc.

Datorită compoziției sale chimice, este capabil să prevină creșterea microorganismelor și să servească la conservarea alimentelor precum strugurii de masă, cartofii decojiți, nucă de cocos uscată, ciuperci uscate, ghimbir uscat etc.

Deoarece sulfitul este un agent reducător puternic, reacționează cu oxigenul din fructe și legume, prevenind astfel alterarea alimentelor și păstrând vitamina C pe care o conțin.

Previne și încetinește rumenirea oxidativă, așa cum se întâmplă în mere, avocado, banane, pere etc.

Fructe și legume proaspete, decojite, feliate și zdrobite, congelate, uscate: precum perele și bananele

Metabisulfitul de sodiu este de obicei adăugat în vinuri, cidru și bere ca antioxidant, conservant și stabilizator.

Se foloseste in brutarii in scopul ridicarii aluatului.

Produse specifice

  • Legume din Boemia de Sud – salata de varza cu hrean
  • Natura – gnocchi
  • Clever – găluște de cartofi

Este E223 sănătos?

Sulfiții în general nu pot fi clasați printre cele mai sănătoase substanțe. Ele pot provoca probleme de respirație, o reacție alergică și greață. În cel mai extrem caz, pot provoca chiar moartea persoanelor care suferă de astm.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

Siguranța sa a fost aprobată de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), care îl recunoaște ca fiind sigur atunci când este utilizat ca conservant, cu excepția cărnii, a alimentelor recunoscute ca sursă de vitamina B1 și a fructelor sau legumelor proaspete.

Utilizarea sa este aprobată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și este, de asemenea, un ingredient aprobat în Australia și Noua Zeelandă.

X