De ce este interzis bisulfitul de calciu (E227) în unele țări și în ce alimente îl putem găsi?

Bisulfitul de calciu este sarea de calciu a acidului sulfuric și este utilizat ca conservant sintetic antimicrobian în produsele alimentare. Este un lichid verzui care reacționează pentru a forma sulfit de calciu. De asemenea, funcționează ca un agent de îngroșare, în special în conservele de fructe și legume.

Alimentele cu această etichetă pot fi consumate în siguranță de persoanele cu alergii la gluten și de vegani.

Principalele puncte importante despre E227 – bisulfit de calciu:
Nu este potrivit pentru copii.
Poate provoca o reacție alergică.
Este un conservant.
Nu recomandam.

Producția de E227

Este produs prin reacția calcarului cu acid sulfuric în exces, în esență un amestec de dioxid de sulf și apă.

Pentru ce se folosește bisulfitul de calciu?

Pe lângă industria alimentară, este folosit și ca agent de fermitate și dezinfectare. De asemenea, previne fermentarea secundară în timpul preparării berii și este folosit pentru a spăla butoaiele de bere pentru a preveni ca berea să devină tulbure sau acrișă.

Exemple de alimente și băuturi care conțin uneori E227:

  • bere
  • conserve de fructe și legume
  • sucuri de fructe
  • gemuri de fructe
  • murături

E227 este sănătos?

Ficatul reduce bisulfitul de calciu la sulfat, care poate fi excretat ca o componentă a urinei. Ca și în cazul altor săruri ale acizilor sulfuric, E227 distruge conținutul de vitamina B1 din alimente, care este importantă pentru o inimă și nervi sănătoși. Adăugarea de sulfiți (E221 – E228) ar trebui evitată dacă persoana este intoleranță la sulfiții naturali. Bisulfitul de calciu este, de asemenea, cunoscut că declanșează crize de astm și, prin urmare, a fost interzis în Australia.

Utilizarea UE vs. SUA vs. lume

Bisulfitul de calciu este aprobat pentru utilizare ca aditiv alimentar în UE. Cu toate acestea, este interzis în Australia, SUA și Noua Zeelandă datorită efectelor sale secundare dovedite.

X