E230 sau bifenil – un conservant otrăvitor. De ce nu mai este folosit?

Bifenilul a fost folosit anterior ca conservant și pentru a proteja citricele de ciuperci.

Principalele puncte importante despre conservantul E230 – bifenil:
· Nu este potrivit pentru copii
· Poate provoca reacţii alergice
· Nu mai este autorizat pentru utilizare în industria alimentară din UE
· Am prefera să evităm contactul cu el

Producția de E230

Bifenilul se găsește în gudron și petrol, din care se obține prin distilare sub formă de lichid limpede incolor sau cristale albe sau fulgi. Este insolubil în apă.

Pentru ce se folosește bifenilul?

Hârtia impregnată cu bifenil este utilizată pentru ambalarea citricelor ca protecție în timpul transportului și depozitării pentru a reduce deteriorarea fructelor de către mucegai. Acest lucru este pentru a preveni creșterea ciupercilor penicillium în timpul transportului.

În alte ramuri ale industriei, bifenilul este utilizat, de exemplu, în fluide de transfer de căldură, purtători de coloranți și în sinteze organice.

Este aditivul E230 sănătos?

Testele care implică expunerea șobolanilor, șoarecilor și iepurilor la bifenil au arătat că acesta este moderat toxic prin ingestie și scăzut până la moderat toxic la contactul cu pielea.

Bifenilul este clasificat ca iritant. Au fost raportate și dureri de cap și probleme ale pielii în legătură cu utilizarea acestuia. Efecte negative asupra rinichilor au fost observate la animalele expuse pe termen lung.

Utilizare în UE vs. SUA vs. Lume

În UE, bifenilul este deja interzis pentru utilizare în industria alimentară.

În Australia, E230 este interzis și se știe că provoacă leziuni ale ficatului, precum și ale sistemului nervos central și periferic la persoanele expuse unui contact frecvent și apropiat cu cantități mari de E230.

X