E236 sau acid formic – Furnica Ferda nu ar fi fericită. Este cu adevărat făcut din furnici?

În natură, îl găsim de fapt la furnici. Din fericire, este produs diferit industrial.

Principalele puncte importante despre conservantul E236 – acid formic:
·         În concentrații scăzute, ar trebui să fie inofensiv pentru copii
· În concentrații mari, poate provoca reacții alergice
· Utilizarea acestuia este interzisă în Uniunea Europeană

Producția de E236

Industrial, acidul formic este produs prin încălzirea hidroxidului de sodiu și monoxidului de carbon la o presiune de 6-10 atmosfere și la o temperatură de 210°C. O soluție apoasă de acid se obține prin distilarea sării de sodiu cu acid sulfuric diluat.

În 2009, la nivel mondial au fost produse 720 de mii de tone de acid formic, iar producția a fost împărțită mai mult sau mai puțin egal între Europa și Asia.

Poate fi găsit și sub denumirea de „acid metan” și este un lichid incolor, înțepător, corosiv.

Se găsește în mod natural în veninul albinelor și furnicilor. Furnicile din genul Formica (de unde și numele acidului însuși – acid formic) pot pulveriza acid pe prada sau își pot apăra cuibul. Dar poate fi găsită, de exemplu, în urzica dicotiledonată.

Pentru ce se folosește acidul formic?

Este folosit în principal pentru conservare și ca agent antibacterian în hrana animalelor. În Europa, se aplică pe siloz, inclusiv pe fân proaspăt. În industria păsărilor de curte, se adaugă uneori la hrană pentru a ucide bacteriile E.coli.

De asemenea, este folosit în industria pielii și textilelor. Unii esteri ai acidului formic sunt folosiți ca purtători pentru arome artificiale și în fabricarea parfumurilor. De asemenea, este folosit în pile de combustie, diferite tipuri de produse de curățare, ca detartrant și în produsele de curățare a vaselor de toaletă.

Cu toate acestea, aplicarea acidului formic a fost, de asemenea, raportată ca un tratament eficient pentru veruci.

Este aditivul E236 sănătos?

Acidul formic are toxicitate scăzută, așa că poate fi folosit și ca aditiv alimentar (a fost testat pe șoareci). Dar acidul concentrat se comportă ca orice alt caustic – corodează pielea.

Pericolul acidului formic constă în concentrația acestuia. Este sigur în concentrații scăzute, iar corpul uman este capabil să îl metabolizeze și să îl elimine cu ușurință. În concentrație mare, poate provoca leziuni ale vederii, orbire, deteriorarea rinichilor și provoca alergii ale pielii.

Utilizare în UE vs. SUA vs. Lume

Utilizarea acidului formic este interzisă în UE, Australia și Noua Zeelandă. Este încă permis în SUA.

X