E240 sau formaldehida – un conservant care nu este permis in tara noastra

Când spui „formaldehidă în alimente”, sună înfricoșător. Să vedem dacă e chiar atât de înfricoșător.

Principalele puncte importante despre conservantul E240 – Formaldehidă:
· Nu este potrivit pentru copii
· Nu este permis în UE
· Este considerat a fi potențial cancerigen
· Cu siguranță am încerca să-l evităm

Producția de E240

Formaldehida este un gaz incolor cu miros puternic, cel mai adesea folosit în materialele de construcție. Este produs industrial prin oxidarea catalitică a metanolului. Cei mai comuni catalizatori sunt argintul metalic, oxidul de fier, oxizii de fier și molibden sau oxizii de vanadiu.

Când formaldehida este dizolvată în apă, devine formol, care este folosit în mod obișnuit ca dezinfectant sau conservant în casele funerare și laboratoarele medicale.

Plantele, animalele și oamenii produc formaldehidă în mod natural, ca parte a proceselor metabolice. De asemenea, se găsește în mod natural în mediu și se descompune rapid în aer.

Pentru ce se folosește formaldehida?

Este aprobat ca aditiv alimentar indirect în SUA. Aceasta înseamnă că este folosit în unele materiale care vin în contact direct cu alimentele. În prezent, este listat de FDA (Food and Drug Administration) ca fiind aprobat pentru utilizare în antispumante (acestea împiedică formarea spumei în unele lichide și alimente).

Formalina lichidă este, de asemenea, aprobată pentru utilizare în industria pescuitului – este folosită ca tratament antiparazitar al apei pentru unele tipuri de pește pe care le consumăm în mod obișnuit – cum ar fi somonul. De asemenea, este folosit ca tratament antifungic pentru icrele de pește.

Este aditivul E240 sănătos?

Când corpul uman este expus la doze mici, are procese eficiente de procesare, descompunere și eliminare a formaldehidei. Este foarte rapid absorbit și metabolizat în tractul gastrointestinal. Cea mai mare parte a formaldehidei se leagă în alimente în așa fel încât să nu provoace efecte secundare.

Dar este toxic în cantități mari. Poate cauza tensiune arterială scăzută, ritm cardiac anormal, respirație neregulată, inconștiență, comă și, în cazuri rare, deces. Dar acest lucru se aplică la doze foarte mari de formaldehidă.

Dacă doriți să evitați pe cât posibil formaldehida, este recomandat să spălați cu grijă fructele și legumele sub jet de apă, să gătiți carnea și peștele suficient de mult timp. Cumpărați pește de la o pescărie locală.

În SUA, nivelul minim de risc pentru oameni este stabilit la 0,2 mg per kilogram pe zi.

Utilizare în UE vs. SUA vs. Lume

În SUA, formaldehida este permisă, în UE este interzisă din 2016 (ca potențial cancerigen) în industria alimentară. Este interzis și în Australia și Noua Zeelandă.

X