Pentru ce se folosește controversatul nitrit de potasiu (E249) în industria alimentară și care sunt efectele sale potențiale asupra sănătății noastre?

Nitritul de potasiu este un aditiv alimentar care este folosit ca conservant sintetic antibacterian în diverse alimente, precum și ca colorant și conservant în carne.

În forma sa pură, are forma unei pulberi cristaline albe sau ușor galbene, care este foarte solubilă în apă.

Este produs sintetic prin descompunerea termică a azotatului de potasiu pentru a forma nitrit și oxigen sau prin reacția acidului azotic cu hidroxidul de potasiu.

Este o sare puternic oxidantă a acidului azotic.

Alimentele cu acest aditiv alimentar pot fi consumate de vegani și de persoanele cu boală celiacă.

Principalele puncte importante despre E249 – nitritul de potasiu:

Este un conservant.
Nu este o substanță naturală .
Nu este potrivit pentru copii .
Este un potențial alergen .
Utilizarea în Republica Cehă este permisă, dar vă recomandăm să evitați acest aditiv alimentar.

Unde se folosește nitritul de potasiu?

În industria alimentară, nitritul de potasiu este folosit ca conservant împotriva creșterii bacteriilor responsabile de botulism (Clostridium botulinum) în produsele din carne.

În plus, încetinește dezvoltarea râncezirii și păstrează gustul.

Produsele în care E249 poate fi găsit includ:

  • carne procesata
  • cârnați
  • carne și pește afumat
  • rădăcinoase

Printre altele, nitritul de potasiu este un agent oxidant puternic și poate accelera arderea altor materiale. Este folosit, de exemplu, la producerea sărurilor purtătoare de căldură.

E249 este sănătos?

Deși nitritul de potasiu în sine nu este cancerigen, în anumite condiții în timpul tratamentului termic, în special în timpul prăjirii, dar și în corpul uman, poate reacționa cu aminele secundare. Ca urmare a acestei reacții, în organism se pot forma nitrozamine, substanțe cancerigene puternice care cresc riscul de cancer.

Din acest motiv, unii producători adaugă la produsele lor acid ascorbic (E300), acid eritorbic (E315) sau eritorbat de sodiu (E316), care limitează formarea de compuși nitro.

Consumul pe termen lung de nitrit de potasiu poate reduce și capacitatea hemoglobinei de a transporta oxigen în celulele roșii din sânge. Acest lucru poate duce la dureri de cap, amețeli și dificultăți de respirație. Această problemă poate fi deosebit de gravă la copiii mici.

Există, de asemenea, o anumită îngrijorare că E249 poate avea un efect de agravare asupra glandelor suprarenale.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

Utilizarea nitritului de potasiu în industria alimentară este permisă atât în UE, cât și în SUA. La noi însă, este posibil să nu fie adăugat la alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Posibila inlocuire

Din cauza controverselor nitriților, este de dorit să se renunțe la utilizarea lor în industria alimentară. Cu toate acestea, nu a fost găsit încă un înlocuitor eficient pentru nitritul de potasiu.

X