De ce este interzisă azoformamida (E927a) în unele țări și pentru ce se utilizează?

Anterior, pâinea nu era bună pentru una sau două zile după coacere, iar mucegaiul a început să apară pe ea în a treia sau a patra zi. Astăzi, însă, puteți cumpăra pâine care rămâne moale și proaspătă până la două săptămâni.

În spatele acestui miracol se află azoformamida, care joacă două roluri importante în producția de pâine: funcționează aici ca agent de albire (pentru a face pâinea mai albă) și îmbunătățește rezistența făinii. Acest lucru îmbunătățește capacitatea aluatului de a reține gazele și pâinea este apoi mai elastică.

Azoformamida este o pulbere portocalie inodora.

Alimentele cu acest aditiv alimentar pot fi consumate în siguranță de persoanele cu alergii la gluten și de vegani.

Principalele puncte importante despre E927a – Azoformamidă:
Este un ameliorator de făină.
Nu este permis în Republica Cehă.
Nu recomandam.

Producția de E927a

Azoformamida se obține sintetic din carbamidă.

Pentru ce se utilizează azoformamida?

În industria alimentară, azoformamida funcționează ca ameliorator de făină. Printre altele, este folosit și ca agent de spumare în materiale plastice, fotografie și electronice.

Exemple de alimente și băuturi care conțin uneori E927a:

  • briose
  • tortilla
  • pizza congelate
  • făină

E927a este sănătos?

Potrivit cercetărilor, această substanță chimică poate provoca probleme respiratorii precum astm, alergii, iritații ale pielii și dermatită. Azoformamida este, de asemenea, considerată cancerigenă, deoarece a fost asociată cu cancerul la animalele de laborator.

În plus, cercetătorii au observat mutații celulare, afectarea funcției hormonale, tulburări neurologice și deficiență imunitară ca urmare a injectării de azoformamidă la animalele de experiment. cu toate acestea, aceste riscuri sunt doar o consecință a expunerii la cantități mari de substanță chimică. Experții în sănătate spun că nivelul de risc este incert, așa că nivelurile de expunere ar trebui reduse cât mai mult posibil.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

În timp ce azodicarbonamida este interzisă în utilizarea alimentelor ca aditiv alimentar în UE și Australia, ea continuă să fie folosită în unele țări pentru coacere, albire a făinii de cereale și ca aditiv pentru aluat. Unele țări l-au interzis deoarece poate provoca astm și alte reacții alergice.

În Singapore, chiar și utilizarea lui E927a în produsele alimentare poate duce la o pedeapsă lungă cu închisoarea.

X