Propionatul de calciu (E282) poate fi găsit, de exemplu, în produsele de panificație. De ce intră în asta?

E282 este un conservant alimentar relativ nou care a fost dezvoltat în ultimele decenii în ceea ce privește siguranța sa în comparație cu benzoatul de sodiu (E211) și prețul mai mic decât sorbatul de potasiu (E202).

Propionatul de calciu este sarea de calciu a acidului propionic, un acid natural care este prezent în cantități mici în multe alimente. Este uneori produsă în concentrații mari de bacterii din alimentele fermentate. Se găsește și în intestinul nostru gros.

Apare fie sub formă de pulbere, fie sub formă cristalină și este foarte solubilă în apă.

Este folosit ca conservant împotriva ciupercilor, prelungind astfel durata de valabilitate a alimentelor. Este, de asemenea, o sursă de calciu.

Alimentele cu acest aditiv alimentar pot fi consumate în siguranță de persoanele cu alergii la gluten și de vegani.

Puncte cheie importante despre 282- propionat de calciu:
Este un conservant.
Nu este potrivit pentru copii.
Poate provoca o reacție alergică.
Recomandăm 3/5.

Producția de E282

În timp ce propionatul de calciu se găsește în mod natural în brânzeturi și poate fi folosit pentru conservarea cărnii și a produselor lactate, E282 comercial este sintetizat în laborator, unde este produs prin reacția acidului propionic cu carbonat de calciu sau hidroxid de calciu.

Pentru ce se utilizează propionatul de calciu?

E282 este mai eficient împotriva ciupercilor decât benzoatul de sodiu, dar nu are activitate împotriva drojdiei, așa că este folosit în principal în produsele de panificație care folosesc drojdia ca ingredient.

Adaugă valoare nutritivă alimentelor deoarece este o sursă de calciu, care este un mineral foarte important pentru organismul uman.

Pe lângă industria alimentară, este folosit și în agricultură pentru suprimarea febrei la vaci și ca supliment alimentar.

Exemple de alimente și băuturi care conțin uneori E282:

 • produse de patiserie
 • brânzeturi
 • băuturi nealcoolice
 • aluat proaspăt
 • budinci
 • gelatină
 • gemuri
 • produse din carne
 • lapte praf
 • iaurturi
 • băuturi alcoolice

Este E282 sănătos?

Nu se cunosc efecte secundare ale propionatului de calciu. În cazuri rare, unele persoane pot prezenta dureri de cap sau migrene.

Cu toate acestea, un studiu din 2002 a constatat că propionatul de calciu poate provoca iritabilitate, neliniște, neatenție și tulburări de somn la unii copii dacă este consumat zilnic.

De asemenea, este de remarcat faptul că corpurile noastre nu stochează E282, ceea ce înseamnă că nu se poate acumula în celulele noastre. În schimb, substanța se descompune în tractul digestiv și este ușor absorbită, metabolizată și eliminată.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

Folosește E282 ca aditiv alimentar în alimente, este aprobat în UE, SUA, Australia și Noua Zeelandă.

X