E284 sau acid boric – un conservant interzis în UE, cu o singură excepție

Acidul boric, mai precis acidul ortoboric, este un compus de bor, oxigen și hidrogen. Poate fi numit și hidrogen borat. De obicei, apare sub formă de cristale incolore sau o pulbere albă care se dizolvă în apă și apare în natură sub formă de sasolit mineral.

Principalele puncte importante despre conservantul E284 – acid boric:
· Nu este potrivit pentru copii
· Un consum mai mare poate fi periculos
· Este permis doar în caviar în UE
· Prefer să-l evităm

Producția de E284

Acidul boric este preparat prin reacția boraxului (tetraborat de sodiu decahidrat) cu un acid mineral precum acidul clorhidric. De asemenea, se formează ca produs secundar al hidrolizei halogenurilor de bor și diboranului.

Pentru ce se folosește acidul boric?

Acidul boric și boraxul sunt folosite ca aditiv în diverse alimente deoarece sunt eficiente împotriva drojdiei și, într-o măsură mai mică, împotriva mucegaiului și bacteriilor. Sunt folosite pentru conservarea produselor alimentare. În plus, ambele ingrediente pot fi folosite pentru a crește elasticitatea și crocantitatea alimentelor și pentru a preveni închiderea la culoare a creveților.

În industrie, este utilizat în producția de fibre de sticlă monofilament, denumite de obicei fibră de sticlă textilă. Este folosit pentru consolidarea materialelor plastice – de la nave, prin conducte industriale, până la circuite informatice.

În bijuterii, este folosit în combinație cu alcool denaturat pentru a reduce oxidarea suprafeței care apare pe metale în timpul lipirii și recoacerii.

Acidul boric este, de asemenea, utilizat în producția de sticlă pentru afișajele LCD plate.

Este aditivul E284 sănătos?

În general, se crede că, dacă o persoană consumă zilnic doze mici de acid boric, nu vor apărea reacții adverse. Cu toate acestea, expunerea la cantități mari într-o perioadă scurtă de timp poate afecta stomacul, ficatul, intestinele, rinichii și creierul.

Studiile pe animale au arătat că ingestia excesivă de acid boric pe o perioadă lungă de timp poate provoca defecte adverse de dezvoltare și reproducere. Leziuni testiculare și afectarea fertilității au fost observate la animalele hrănite cu acid boric în dietă.

Utilizare în UE vs. SUA vs. Lume

În prezent, utilizarea acidului boric este interzisă în majoritatea țărilor lumii – în China, Australia, Noua Zeelandă, Canada. Utilizarea limitată este permisă în SUA.

În Uniunea Europeană, este permisă utilizarea doar ca conservant în caviar, până la o concentrație maximă de 4g de acid boric pe kilogram.

X