Unde putem găsi ascorbat de sodiu (E301) și pentru ce se utilizează?

Ascorbatul de sodiu (L-ascorbatul de sodiu) este sarea de sodiu foarte reactivă (și unul dintre cei patru ascorbați minerali) a acidului ascorbic, care funcționează ca un antioxidant și regulator de aciditate. Este o pulbere cristalină albă sau aproape albă, inodoră, care se întunecă la expunerea la lumină. De asemenea, se dizolvă bine în apă.

Alimentele cu acest aditiv pot fi consumate în siguranță de persoanele cu alergii la gluten și de vegani.

Principalele puncte importante despre E301 – Ascorbat de sodiu:
Este sigur.
Este un antioxidant.
Iti recomandam.

Producția de E301

Deși ascorbatul de sodiu este un antioxidant natural care se găsește în majoritatea fructelor și legumelor, acesta poate fi, de asemenea, produs sintetic prin fermentarea și oxidarea glucozei pentru a fi o sursă de vitamina C.

Pentru ce se utilizează ascorbatul de sodiu?

În industria alimentară, este folosit în principal ca antioxidant, precum și ca potențator de aromă și regulator de aciditate în produsele de panificație. Previne rumenirea fructelor (în special a citricelor) și formarea de nitrozamine în carne. În plus, este utilizat în mod activ la producerea multor tipuri de margarină și maioneză, deoarece adăugarea acestei pulberi prelungește semnificativ durata de valabilitate a produselor . De asemenea, neutralizează efectele toxice ale nitraților. Utilizarea lui în alimente face posibilă reducerea dozei de nitrați și în unele cazuri să nu le mai folosim deloc.

Pe lângă industria alimentară, este folosit și în farmacologie ca componentă a medicamentelor antivirale, în complexe de vitamine și ca vitamina C separată. Se găsește și în cosmeticele anti-îmbătrânire , șampoane și cosmetice pentru copii. Combate eficient bacteriile care provoacă inflamarea pielii. De asemenea, este adăugat în hrana animalelor ca supliment de vitamine.

Exemple de alimente și băuturi care conțin uneori E301:

 • peste congelat
 • cârnați
 • cârnați
 • conserve de carne
 • cereale
 • mancare de bebeluși
 • cartofi
 • fruct la conservă
 • băuturi nealcoolice
 • bere
 • vin

E301 este sănătos?

Ascorbatul de sodiu nu este un alergen și este, de asemenea, capabil să activeze funcțiile de protecție ale organismului și, de asemenea, să regleze absorbția oligoelementelor și vitaminelor din alimente.

Doar persoanele cu boli ale tractului urinar și insuficiență renală ar trebui să o ia cu prudență. Excesul de ascorbat de sodiu este oxidat în organism în acid oxalic, care începe să interacționeze activ cu calciul. Ca urmare, se formează oxolat, din care se formează pietre la rinichi.

Utilizarea UE vs. SUA vs. lume

E301 este aprobat pentru utilizare ca aditiv alimentar în UE și în general recunoscut ca substanță alimentară sigură în SUA, Australia și Noua Zeelandă.

X