Butilhidroxitoluenul (E321) este adesea conținut nu numai în alimente, ci și în ambalajul acestuia. Pentru ce motiv?

Butilhidroxitoluenul, cunoscut și sub numele de BHT, este un compus sintetic care poate fi folosit ca antioxidant și stabilizator în grăsimi și uleiuri.

Este realizat din produse secundare care sunt create în timpul procesării țițeiului.

Are forma unei pulberi cristaline albe.

Formula moleculară a lui E321 este C15H24O2 .

Principalele puncte importante despre E321 – Butilhidroxitoluen:

Este un antioxidant .
Nu este o substanță naturală .
Nu este potrivit pentru copii .
Este un potențial alergen .
Utilizarea în Republica Cehă este permisă, dar vă recomandăm să evitați acest aditiv alimentar.

Unde se utilizează butilhidroxitoluenul?

Butilhidroxitoluenul se adaugă în principal la dulciuri, produse de panificație, grăsimi solidificate, cartofi și produse din nuci pentru a păstra prospețimea și a preveni deteriorarea.

Oxidarea uleiurilor și grăsimilor produce substanțe chimice nedorite, cum ar fi aldehide, cetone și acizi, care nu numai că afectează gustul și culoarea alimentelor, dar pot fi și potențial periculoase pentru sănătate.

BHT acționează ca un inhibitor al proceselor mediate de radicalii liberi și previne râncezirea oxidativă a uleiurilor și grăsimilor prin furnizarea de ioni de hidrogen care rup reacția în lanț a procesului de oxidare.

  • Mentos, bomboane Tic Tac
  • Acadea Chupa Chups
  • Bibi Supă instant cu tăiței

Butilhidroxitoluenul este utilizat în mod obișnuit împreună cu butilhidroxianisolul (BHA) și terțiar butilhidrochinona (TBHQ) pentru a oferi combinații de antioxidanți extrem de eficiente în alimente.

Pe lângă industria alimentară, BHT se găsește și în hrana animalelor, cosmetice și produse de îngrijire personală precum rujuri, farduri, săpunuri, șampoane, parfumuri.

Pe lângă alimentele sau produsele în sine, se adaugă și la ambalaj pentru conservarea lor.

E321 este sănătos?

Utilizarea BHA în industria alimentară a fost aprobată de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). În general, este considerat sigur, deși unele cercetări de specialitate îl consideră dăunător sănătății, efecte toxice asupra ficatului, plămânilor și rinichilor au fost demonstrate în experimente pe animale.

Cele mai recente studii sugerează că BHT nu este genotoxic, dar poate provoca cancer la unele animale în doze mari. Limita zilnică este stabilită la 0,25 mg per 1 kilogram de greutate corporală.

BHT poate provoca reacții alergice ale pielii la persoanele sensibile.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

Utilizarea BHA în industria alimentară este permisă atât în UE, cât și în SUA.

X