Care este caracteristica acidului fosforic (E338) și unde îl putem găsi?

Acidul fosforic (sau acidul ortofosforic), folosit ca aditiv alimentar E338, este un lichid cristalin incolor, inodor, cu o consistență siropoasă. Este utilizat pe scară largă în sifon și cola ca acidulant care conferă un gust acidulat și previne creșterea mucegaiului și a bacteriilor care se pot multiplica cu ușurință în soluția dulce.

Principalele puncte importante despre E338 – acid fosforic
Este un regulator de aciditate si antioxidant .

Nu este un alergen, dar anumite riscuri pentru sănătate sunt asociate cu acesta

Este vegan și fără gluten

Producția de E338

Acidul fosforic este obținut din fosforul mineral, care apare în mod natural în organism. Fosforul este mai întâi transformat în oxid de fosfor printr-un proces de producție chimică. Este apoi procesat din nou în acid fosforic.

Unde se folosește acidul fosforic (E338)?

În industria alimentară, este folosit pentru acidificarea alimentelor și băuturilor, precum diverse cola și dulcețuri, cărora le dă un gust acru sau picant.

Se găsește în principal în produse precum băuturile răcoritoare, în special sifonul și cola.

E338 este sănătos?

Fosfații sunt săruri esențiale normale pentru organism. Deoarece leagă ușor calciul, nu trebuie consumat în cantități mari. Nu are efecte secundare în doze mici.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

În întreaga UE, este permisă utilizarea acidului fosforic în cantitatea necesară în alimente și pentru ajustarea pH-ului în producția de alimente pentru copii. În SUA este permisă și utilizarea acestuia.

Cum să limitați consumul de acid fosforic?

Unele băuturi de pe piață nu folosesc acid fosforic sau folosesc foarte puțin. Băuturile carbogazoase clare, cum ar fi ginger ale sau sucurile de lămâie-lime sunt alegeri bune.

X