Ce au în comun pâinea, băuturile pe bază de plante și amestecurile de condimente? Fosfați de calciu sau un aditiv alimentar universal și fără probleme

Fosfații de calciu sunt săruri de calciu ale acidului fosforic.

Printre cele mai frecvent utilizate sunt fosfatul dihidrogen de calciu, fosfatul acid de calciu și fosfatul de calciu.

Aceștia sunt aditivi alimentari multifuncționali care sunt utilizați în principal ca agenți de dospire și agenți antiaglomeranți.

Sunt produse industrial prin adăugarea de hidroxid de calciu la acidul fosforic, în natură fac parte din unele minerale.

Principalele puncte importante despre E341 – fosfații de calciu:

Sunt amelioratori de făină, umpluturi, agenți antiaglomeranți, regulatori de aciditate, agenți de îngroșare și umectanți .
Nu este o substanță naturală .
Este potrivit pentru copii .
Nu aparține alergenilor .
Utilizarea în Republica Cehă este permisă.

Unde se folosesc fosfații de calciu?

Fosfații de calciu pot fi găsiți într-o mare varietate de alimente și băuturi. Ele sunt adesea adăugate în special în produsele de panificație, unde servesc ca agenți de dospire și întăritori de aluat. Reacționează cu bicarbonatul de sodiu și asigură aerare și volum prin eliberarea de dioxid de carbon în prezența apei.

Dar le putem găsi și în cereale, brânzeturi, conserve de legume și fructe sau amestecuri de condimente și alte amestecuri vrac, unde acționează ca agenți antiaglomeranți.

Pe lângă proprietățile lor stabilizatoare și protectoare, servesc și la îmbogățirea alimentelor cu calciu.

  • Odkolek Pâine de floarea soarelui
  • Albert Česká Buchty
  • grăsime Empeka Veka
  • Condimente pentru friptură Vitana, Condimente pentru grătar, Pui prăjit, Gulas, China, Pește, Cartofi americani
  • Sunar Complex 2, 3, terci Sunárek cu cereale
  • Lapte de migdale Alpro, băutură de ovăz, băutură de nucă de cocos
  • Brânză procesată Kiri

În agricultură, fosfații de calciu sunt folosiți ca îngrășământ și sunt, de asemenea, adăugați în hrana animalelor ca sursă de calciu și fosfor.

E341 este sănătos?

Datorită faptului că nu sunt cunoscute efecte adverse ale consumului de fosfați de calciu, aceștia sunt în general considerați siguri și utilizarea lor a fost aprobată atât de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), cât și de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), inclusiv în alimentatia copiilor.

Conform ghidului din 2019, doza zilnică recomandată de fosfați de calciu nu trebuie să depășească 40 mg per 1 kg de greutate corporală.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

Utilizarea fosfaților de calciu în industria alimentară este permisă în UE, SUA, Australia și alte țări ale lumii.

X