Unde este interzis etilendiaminotetraacetatul disodic (E386) și pentru ce se utilizează?

Etilendiaminotetraacetatul disodic (E386) este un stabilizator (utilizat și după intoxicația cu metale grele pentru îndepărtarea metalelor din corp) și potențiator al gustului, culorii și texturii. Este o granulă cristalină albă inodoră, cu gust ușor sărat sau o pulbere albă până la aproape albă.

Alimentele cu această etichetă pot fi consumate în siguranță de persoanele cu alergii la gluten și de vegani.

Principalele puncte importante despre E386 – Etilendiaminotetraacetat disodic:
Nu este permis în Republica Cehă.
Este un sechestrator.
Recomandăm pe 3/5.

Producție E386

Etilendiaminotetraacetatul disodic este sintetizat în principal din etilendiamină, formaldehidă și cianura de sodiu.

Pentru ce se utilizează etilendiaminotetraacetatul de disodiu?

Etilendiaminotetraacetatul disodic funcționează în industria alimentară ca antioxidant, stabilizator și conservant . De asemenea, s-a dovedit că crește abilitățile de spumare și curățare ale unei soluții cosmetice.

Ca chelator de metale, contracarează efectele adverse ale apei dure prin legarea cu ionii de metale grele conținute în apa de la robinet, care la rândul său previne depunerile de metal pe piele, păr și scalp.

E386 poate fi găsit într-o varietate de produse cosmetice , inclusiv creme/creme de protecție solară faciale, creme de protecție solară, creme anti-îmbătrânire, demachiante, șampoane/balsamuri, vopsele de păr și creme pentru ochi.

Etilendiaminotetraacetatul disodic se găsește și în multe produse industriale , cum ar fi hârtia și textilele, pentru capacitatea sa de a preveni decolorarea.

Exemple de alimente și băuturi care conțin uneori E386:

  • aripioare de pui
  • bezele
  • budinci
  • maioneză
  • varză murată și castraveți
  • leguminoase conservate
  • băuturi alcoolice distilate

E386 este sănătos?

Efectele secundare în concentrații moderate nu sunt cunoscute. Cu toate acestea, expunerea pe termen lung la doze mari poate duce la epuizarea metalelor (fierului) din organism.

În doze mari, etilendiaminotetraacetatul disodic poate provoca crampe abdominale, greață, vărsături, diaree, dureri de cap, tensiune arterială scăzută, probleme ale pielii și febră.

Utilizarea UE vs. SUA vs. lume

Utilizarea E386 ca aditiv alimentar în UE este interzisă. La fel și în Australia și Noua Zeelandă. Cu toate acestea, utilizarea sa este permisă în SUA.

X