E392 sau extracte de rozmarin – un conservant și antioxidant sănătos și parfumat

Rozmarinul este o plantă aromată, lemnoasă, care este adesea folosită pentru a aroma mâncăruri precum puiul fript sau cartofii. Dar potențialul său depășește cu mult a fi un simplu potențator de aromă.

Principalele puncte importante despre conservantul E392 – Extract de rozmarin:
· Este potrivit pentru copii
· Nu provoacă reacții alergice
· Are un efect pozitiv asupra sănătății noastre
· Este un excelent conservant natural și antioxidant

Producție E392

Extractul de rozmarin este făcut din frunze de rozmarin măcinate, uscate, folosind unul dintre cele două tipuri de extracție cu solvent. Și anume etanol sau acetonă de calitate alimentară. Amestecul rezultat este separat de frunzele uscate prin concentrare și/sau precipitare. Apoi există filtrare pentru îndepărtarea reziduului de frunze, evaporarea în vid a solventului, uscare și cernere pentru a obține o pulbere fină a extractului în sine. În funcție de scopul urmărit, extractul poate suferi și dezodorizare sau decolorare. Extractul este sub formă de pulbere sau lichid verde fin.

Cel mai mare procesator și importator de rozmarin este Spania, în special provincia Murcia (sud-estul Spaniei).

Pentru ce se folosește extractul de rozmarin?

Există ingrediente naturale care îndeplinesc ele însele funcții de conservare și antioxidante. Rozmarin este unul dintre ele. Frunzele sale au fost folosite în mod tradițional la prepararea cârnaților de casă – pentru aroma și gustul lor, dar în principal pentru capacitatea de a păstra alimentele proaspete. Faptul că rozmarinul poate face acest lucru se datorează compușilor bioactivi. Mai exact, există două tipuri de polifenoli: acidul carnosic și acidul rosmarinic. Acestea previn formarea radicalilor liberi, astfel ca aplicarea lor in alimente incetineste procesele de oxidare.

Funcționalitatea rozmarinului este multiplicată atunci când compușii săi sunt izolați și concentrați într-un extract.

Se folosește în principal la cârnați, șunci, carne tocată, produse din pește proaspăt, produse din pește procesate, grăsimi și sosuri sau muștar etc., etc.

Este aditivul E392 sănătos?

Rozmarinul este o plantă folosită în mod tradițional ca agent antiinflamator și analgezic și este în prezent studiată pentru proprietăți anti-cancer și hepatoprotectoare. Mai multe studii au arătat că administrarea de rozmarin are un impact pozitiv asupra sănătății gastrointestinale prin reducerea stresului oxidativ și a inflamației în tractul gastrointestinal.

Proprietățile de promovare a sănătății ale rozmarinului includ și potențialul terapeutic pentru boala Alzheimer și proprietățile anticancer.

Au fost efectuate studii pe șobolani care au arătat că extractul de rozmarin nu are efecte negative până la 500-1500 mg/kg/zi la un om adult.

Utilizare în UE vs. SUA vs. Lume

Este autorizat în UE și SUA, precum și în Australia și Noua Zeelandă.

X