Guma arabică (E 414) este un tip de aditiv pentru care nu trebuie să vă faceți griji. Află de ce

Guma arabică sau guma de salcâm este o gumă naturală folosită în mod obișnuit ca agent de îngroșare, emulgator și liant.

Este obținut din ingrediente naturale, nu provoacă probleme de sănătate și, dimpotrivă, are multe beneficii pozitive pentru organismul uman!

Principalele puncte importante despre E 414 – guma arabică

Este un agent de îngroșare de origine naturală

Este potrivit pentru copii , femeile însărcinate și care alăptează

Nu este un alergen comun

Acest ingredient este vegan și fără gluten

Producția de E 414

Se obține din tulpinile și ramurile arborilor de salcâm, care sunt uscate și provin de obicei din Salcâmul Senegal și Salcâmul Seyala, dintre care cei mai mari cultivatori sunt Ciad și Nigeria.

Îi recunoaștem cele 4 forme, și anume crud, zdrobit, pudră și uscat. Ele sunt împărțite în funcție de procesul de producție.

Unde se folosește guma arabică (E 414)?

Guma de salcâm este folosită în mod obișnuit în alimente, cosmetice și produse farmaceutice pentru proprietățile sale de îngroșare, emulsionare și legare.

Este folosit la coacere pentru absorbția redusă de apă și pentru proprietățile bune ale fibrei solubile pe care le conține.

Când este adăugat în aluatul de pâine, dă o textură netedă, îl face pufos și, de asemenea, îi mărește volumul.

Poate înlocui ouăle pentru a crea un finisaj lucios pe produse de patiserie sau prăjituri. Acest lucru va fi apreciat în special de vegetarieni, vegani și de persoanele alergice la ouă.

Poate fi folosit în băuturi nealcoolice, pentru o solubilitate excelentă, întărirea stabilității spumei în bere și băuturi nealcoolice, cu conținut scăzut de calorii.

Produse specifice

  • Orion – ciocolata cu linte
  • Lidl – Inimioare de muesli cu mere si chia
  • Stollwerck – Alune în ciocolată cu lapte

Este E 414 sănătos?

Guma arabică este considerată o substanță sigură, doar în doze mari poate avea efecte laxative și poate reduce absorbția mineralelor precum magneziul și calciul.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

Acest agent de îngroșare aproape că nu are efecte secundare și a fost aprobat pentru siguranță de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.

Care sunt beneficiile pentru sănătate?

Guma de salcâm mai este denumită și fibre de salcâm. Pe langa proprietatile sale functionale, este o sursa de fibre solubile, care este benefica pentru o alimentatie sanatoasa. Este, de asemenea, un supliment cu conținut scăzut de calorii, îndeplinește o funcție probiotică, ameliorează simptomele sindromului de colon iritabil și scade colesterolul.

Cu ce să înlocuiți guma arabică?

Alți agenți de îngroșare precum guma de xantan, guma de roșcove, caragenanul sau guma de guar.

X