Cum ne dăunează uleiul vegetal bromurat (E443) și unde este interzis peste tot?

Uleiul vegetal bromurat (E443) este un amestec complex de trigliceride de origine vegetală care au reacţionat pentru a conţine atomi ai elementului brom legaţi de molecule. Uleiul vegetal bromurat este folosit în principal pentru a emulsiona băuturile răcoritoare cu aromă de citrice și pentru a preveni separarea acestora în timpul distribuției.

Alimentele cu această etichetă pot fi consumate în siguranță de persoanele cu alergii la gluten și de vegani.

Principalele puncte importante despre E443 – Ulei vegetal bromurat:
Interzis în Republica Cehă.
Este un emulgator.
Nu recomandam.

Producția de E443

Uleiul vegetal bromurat este produs prin adăugarea de brom în uleiul vegetal (în mare parte ulei de soia).

Pentru ce se folosește uleiul vegetal bromurat?

În industria alimentară, E443 funcționează în primul rând ca emulgator, ceea ce înseamnă că permite apei și uleiurilor să rămână amestecate împreună pentru a forma o emulsie.

Exemple de alimente și băuturi în care se găsește uneori E443:

  • băuturi răcoritoare cu aromă de citrice
  • înghețată

E443 este sănătos?

Studiile au descoperit că este posibil ca moleculele de brom să se separe de uleiul vegetal bromurat, care în timp poate provoca probleme neurologice precum dureri de cap, pierderi de memorie sau tulburări de echilibru și coordonare.

Aditivii alimentari alternativi utilizați în același scop sunt, de exemplu, acetat izobutirat de zaharoză – E444 – și esterul de rășină – E445.

Utilizarea UE vs. SUA vs. lume

Utilizarea E443 ca aditiv alimentar nu este aprobată în UE sau, de exemplu, în Japonia. Doar o cantitate mică este permisă să fie utilizată în SUA în timp ce sunt efectuate studii toxicologice suplimentare.

X