Poliricinoleat de poliglicerol (E 476), un nume groaznic pe care îl întâlnim zilnic! Unde?

De asemenea, uneori abreviat ca PGPR, este un ingredient clar (uneori ușor gălbui) foarte vâscos, utilizat în mod obișnuit ca emulgator (de exemplu, în ulei, ciocolată și dulciuri de ciocolată) pentru a reduce vâscozitatea în timpul fabricării lor.

Principalele puncte importante despre E 476 – poliricinoleat de poliglicerol

Nu este de origine naturală , așa cum am menționat mai sus, este format prin reacția glicerolului și acizilor grași

Este potrivit pentru copii

Nu este un alergen comun

Este potrivit pentru vegani și persoanele cu o dietă fără gluten

Producția de E476

Se face prin încălzirea glicerolului la o temperatură ridicată și încălzirea acizilor grași condensați ai uleiului de ricin. Aceste două componente se amestecă în cele din urmă pentru a forma PGPR.

Unde se utilizează poliricinoleatul de poliglicerol (E 476)?

Această substanță a fost inclusă în grupa emulgatorilor, stabilizatorilor, agenților de îngroșare și gelifianților, ceea ce înseamnă că în industria alimentară utilizarea ei este mai ales în umpluturile de cofetărie pentru reducerea grăsimilor și îmbunătățirea fluidității, dar și în tartine cu conținut scăzut de grăsimi pentru stabilizarea emulsiei și imbunatateste raspandibilitatea.

Funcționează ca stabilizator în ciocolată, unde ajută la îmbunătățirea fluidității acesteia, accelerarea și optimizarea procesului de modelare a ciocolatei.

Produse specifice

  • Carla – ciocolata neagra 70%
  • Flipz – covrigei in ciocolata cu lapte
  • Billa – popsicle de migdale

E476 este sănătos?

Nu au fost detectate efecte secundare adverse.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

PGPR a fost aprobat ca emulgator sigur de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), precum și de Comitetul mixt de experți al OMS pentru aditivi alimentari. Este un ingredient aprobat în Australia și Noua Zeelandă.

X