Știm ce putem găsi, de exemplu, în înghețată sau în laptele praf? E477 Esteri de propilenglicol cu acizi grași

Esterii propilenglicolului cu acizi grași sunt substanțe sintetice albe. Le putem găsi fie sub formă de fulgi, bile, fie ca substanță solidă.

Principalele puncte importante despre E477 – esterii propilenglicolului cu acizi grași:
Sunt substanțe sintetice
Utilizarea în Republica Cehă este permisă
Sunt potrivite pentru copii
Nu este un alergen

Producția de E477

Esterii propilenglicolului cu acizii grași se formează prin reacția propilenglicolului, cunoscut și sub numele de propan-1,2-diol sau E1520, cu acizii alimentari.

Acești acizi grași sunt adesea de origine vegetală, dar și de la animale, inclusiv carnea de porc. Originea plantelor include o varietate de plante care produc ulei, cum ar fi soia, rapița și porumbul (care este foarte probabil modificată genetic)

Pentru ce se folosesc esterii acizilor grași propilenglicol?

Esterii propilenglicolului cu acizi grași sunt utilizați în principal în industria alimentară și în industria farmaceutică.

  • În industria alimentară ca stabilizator
  • Acest aditiv este folosit pentru a susține alți emulgatori. De exemplu, îmbunătățește structura spumei .
  • Se folosesc, de exemplu, în pâine, prăjituri, biscuiți, margarină, produse lactate aromate, lapte praf, pentru creme, deserturi, înghețate, dulciuri și pentru a face supe instant
  • Ca aliment pentru scopuri medicale speciale, în special produse dietetice

Esterii de propilenglicol ai acizilor grași sunt sănătoși?

Derivate din acizi grași sunt uneori enumerate ca inofensive sau inofensive în limitele DJA (alocația zilnică admisă).

EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor) indică o lipsă de date privind toxicitatea cronică, carcinogenitatea și toxicitatea pentru reproducere.

Unele studii avertizează (ca și în cazul multor alți stabilizatori) că consumul acestui aditiv ar putea determina o creștere a permeabilității barierei intestinale, favorizând astfel boala inflamatorie cronică intestinală, creșterea adipozității (sindrom metabolic) și dezvoltarea diabetului.

De asemenea, acest ingredient ar putea perturba echilibrul florei intestinale, provocând diverse probleme de sănătate de natură autoimună. În cele din urmă, inflamația intestinală cronică cauzată de acești emulgatori ar putea promova cancerul de colon.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

În Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări, utilizarea E477 este permisă. Cu toate acestea, nu este permis în alimente organice.

X