Produsele de panificație americane conțin adesea dioctil sulfosuccinat de sodiu (E480). Unde mai este folosit?

Dioctil sulfosuccinat de sodiu (E480) este un emulgator sub formă de solid alb cu gust amar.

Producătorii îl pot folosi în industria alimentară, dar cu siguranță nu în Europa. Mai mult, nu se folosește prea mult. Este mult mai bun pentru industriile farmaceutice și agricole.

Principalele puncte importante despre E480 – dioctil sulfosuccinat de sodiu:
Nu este o substanță naturală.
Utilizarea în Republica Cehă este interzisă în industria alimentară.
Nu este potrivit pentru copii.
Este un alergen comun.

Producție E480

Emulgatorul este produs printr-un proces sintetic. Pentru aceasta se utilizează octan cu anhidridă maleică și bisulfit de sodiu.

Pentru ce se utilizează dioctil sulfosuccinatul de sodiu?

Cel mai adesea, E480 este utilizat în produsele de panificație. Se gaseste si in guma de mestecat, cacao, maioneza, margarina sau supe instant.

Cu toate acestea, această substanță nu este utilizată în cea mai mare parte în industria alimentară. Se bucură de o utilizare mult mai frecventă în industria farmaceutică, unde este folosit ca laxativ iar în agricultură poate fi folosit ca pesticid.

E480 este sănătos?

Din păcate, acest emulgator are destul de multe efecte secundare. Reacțiile alergice grave apar adesea atât la copii, cât și la adulți. În plus, voluntarii au avut și dureri abdominale, diaree sau crampe în timpul testelor.

Utilizarea UE vs. SUA vs. lume

În întreaga Uniune Europeană (inclusiv Republica Cehă), utilizarea dioctilsufosuccinatului de sodiu în industria alimentară este interzisă.

În Statele Unite, utilizarea acestei substanțe este permisă.

X