Cum se produce monolauratul de sorbitol (E493) și de ce nu este recomandat vegetarienilor?

Monolauratul de sorbitol (E493) sau monolauratul de sorbitan în industria alimentară funcționează ca emulgator și stabilizator. Este un lichid vâscos uleios de culoarea chihlimbarului, bile sau fulgi de cremă deschisă până la galben-maro, sau un solid ceros dur, cu un miros ușor.

Alimentele cu această etichetă pot fi consumate în siguranță de către persoanele alergice la gluten. Deoarece grăsimea animală poate fi folosită și în producția de monolaurat de sorbitol, nu o recomandăm veganilor.

Principalele puncte importante despre E493 – Monolaurat de sorbitol:
Poate fi de origine animală.
Este un emulgator.
Iti recomandam.

Producție E493

Monolauratul de sorbitol este fabricat din sorbitol și acid lauric, care este un acid gras de origine vegetală sau animală.

Pentru ce se utilizează monolauratul de sorbitol?

E493 este folosit în industria alimentară ca agent care formează sau conservă un amestec de substanțe care în mod normal nu pot fi amestecate (de exemplu ulei și apă) și, de asemenea, ca agent care menține o dispersie uniformă a substanțelor în alimente. De asemenea, este folosit pentru a regla cristalizarea grăsimilor.

Exemple de alimente și băuturi în care se găsește uneori E493:

  • produse de patiserie
  • gemuri
  • concentrate lichide de ceai
  • înghețată
  • suplimente alimentare alimentare
  • gumă de mestecat

E493 este sănătos?

Nu sunt cunoscute efecte secundare ale monolauratului de sorbitol. Acest lucru se datorează faptului că este metabolizat în sorbitol și acid lauric, ambele fiind metabolizate fără efecte secundare.

Utilizarea UE vs. SUA vs. lume

Utilizarea E493 ca aditiv alimentar este permisă în UE, dar nu în SUA, Australia și Noua Zeelandă.

X