Clorura de calciu (E509) poate fi găsită în bere, apă sau murături! Află de ce

Clorura de calciu este un compus anorganic format din elemente de calciu și clorură. Este folosit atât în viața de zi cu zi, cât și în industria alimentară, unde este folosit ca rigidizare .

Principalele puncte importante despre E 509 – clorură de calciu

Este natural deoarece este produs prin sinteză chimică
Este potrivit pentru copii
Nu este un alergen
Este vegan și fără gluten

Producția de E509

Clorura de calciu comercială este sintetizată prin procesul Solvay, în care clorura de sodiu reacţionează cu carbonatul de calciu şi amoniacul ca catalizator.

Prin purificarea saramurilor naturale (cum ar fi lacurile sărate) prin îndepărtarea magneziului prin adăugarea și precipitarea clorurii de sodiu.

Se formează o pulbere sau o granulă albă, fără miros. Se livreaza sub forma de pulbere/pelete/fulgi/granule sau solutie in functie de cerintele aplicatiei.

Unde se utilizează clorura de calciu (E 509)?

În general, este folosit în principal ca întăritor, agent antiaglomerant, mordant, conservant, stabilizator, absorbant de umiditate și sare cu conținut scăzut de sodiu în procesarea alimentelor.

Principalele sale aplicații sunt în apă îmbuteliată, fabricarea brânzei, fabricarea berii, conservele de fructe și legume și așa mai departe.

Apă îmbuteliată – oferă apei purificate un gust curat, dulce și sărat, care după distilare are un gust plat și echilibrează electroliții din organism, așa că evitați suprahidratarea.

Brânză – mărește activitatea cheagului, accelerează coagularea și crește fermitatea cașului prin creșterea ușoară a acidității laptelui și reacționarea cu proteinele pentru a le menține împreună.

Berea – scade pH-ul, previne deficitul de minerale si imbunatateste duritatea apei berii, indeparteaza fosfatul si oxalatul etc.

Alimente specifice

  • Albert – Carnati cu gouda de la macelar
  • Znojmia – Murături
  • Napolen Blue – brânză cu mucegai albastru

Este E509 sănătos?

După studii de genotoxicitate, carcinogenitate și alte cercetări, EFSA nu a ajuns la concluzia că clorura de calciu ar provoca unele complicații de sănătate ca aditiv alimentar.

Utilizarea sa este listată în „Grupa I” cu un nivel maxim și nu este specificată nicio limită superioară.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

Aproape că nu are efecte secundare și a fost aprobat pentru siguranță de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

X