Care sunt efectele adverse ale sulfatului de aluminiu (E520) și unde se utilizează?

Sulfatul de aluminiu (E520) este un mineral natural care este utilizat în principal în industria alimentară ca agent de întărire. Este o pulbere albă, plăci strălucitoare, fragmente cristaline sau o soluție incoloră cu gust astringent. Este solubil în apă, absoarbe cu ușurință umiditatea și se formează atunci când este expus la aer pentru o perioadă lungă de timp.

Alimentele cu această etichetă pot fi consumate în siguranță de persoanele cu alergii la gluten și de vegani.

Principalele puncte importante despre E520 – Sulfat de aluminiu:
Permis în Republica Cehă.
Este un agent de întărire.
Recomandăm 3/5.

Producție E520

Principalele minerale pentru producerea sulfatului de aluminiu sunt bauxita și criolitul. În general, este produs prin reacția acestor două minerale cu acid sulfuric.

Pentru ce se folosește sulfatul de aluminiu?

Sulfatul de aluminiu este folosit în industria alimentară pentru precipitarea proteinelor, de exemplu în procesul de fabricare a berii. De asemenea, întărește structura legumelor în timpul procesării. De asemenea, este folosit ca agent de floculare în stațiile de tratare a apei potabile și a apelor uzate, în fabricarea hârtiei și ca materie primă pentru producerea de alaun, cum ar fi alaun de amoniac, alaun de potasiu și alaun de sodiu. Poate fi folosit si pentru reducerea pH-ului pamantului de gradina, in industria constructiilor este folosit ca agent de hidroizolatie si accelerator pentru beton.

Exemple de alimente și băuturi în care se găsește uneori E520:

  • bere
  • legume murate
  • fructe confiate

Este E520 sănătos?

Aluminiul inhibă absorbția vitaminelor B. În concentrații mari, poate afecta și funcția hepatică. Cu toate acestea, atunci când sulfatul de aluminiu este utilizat în alimente, concentrațiile sunt prea scăzute.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

Utilizarea E520 ca aditiv alimentar este permisă în UE și SUA. Cu toate acestea, nu în Australia și Noua Zeelandă.

X