E524 sau hidroxid de sodiu – potențator de aromă … din leșie

Hidroxidul de sodiu (NaOH) este alb, ceros, opac și complet inodor și inodor. Este format din ioni de sodiu și ioni de hidroxid. Este cunoscut și sub numele de leșie sau sodă caustică.

Principalele puncte importante despre potențatorul de aromă E524 – hidroxid de sodiu:
· Nu este permis în mâncarea pentru copii
· Cantități mici din alimente nu ar trebui să provoace reacții alergice
· Din toate punctele de vedere, nu ar trebui să fie problematic
· Totuși, preferăm să-l evităm

Producția de E524

Hidroxidul de sodiu este produs industrial ca soluție de 50% prin variații ale procesului electrolitic cloralcalin. Din această soluție se obține hidroxid de sodiu solid prin evaporarea apei. Apoi este vândut cel mai adesea sub formă de fulgi, perle și blocuri turnate. În 2004, producția mondială a fost estimată la 60 de milioane de tone uscate, iar cererea la 51 de milioane de tone.

Pentru ce se folosește hidroxidul de sodiu?

În industria alimentară, hidroxidul de sodiu este folosit pentru a curăța chimic fructele și legumele (cum ar fi roșiile, înainte de conservare), pentru a procesa ciocolată și cacao, pentru a face colorant pentru caramel, pentru a opări păsările de curte și pentru a îngroșa înghețata. Măslinele sunt adesea înmuiate în hidroxid de sodiu pentru a le înmuia. Covrigii sunt glazurati cu solutie de hidroxid de sodiu inainte de a fi copti pentru a-i face crocante.

În alte industrii, este utilizat, de exemplu, pentru producția de săpunuri și detergenți, deșeuri de curățare, pentru producția de fibre textile artificiale și în producția de hârtie. Aproximativ 56% din soda caustică produsă este folosită în industrie, din care 25% este în industria hârtiei.

Este aditivul E524 sănătos?

Deși hidroxidul de sodiu este considerat sigur, există cei care cred că poate fi un potențial pericol pentru sănătate. Reacțiile adverse raportate frecvent sunt: erupții cutanate, urticarie, dificultăți de respirație, constricție în piept, umflarea gurii.

Deoarece este practic leșie, este periculoasă în principal în timpul producerii și manipulării sale – poate provoca arsuri, mucoase etc.

Utilizare în UE vs. SUA vs. Lume

Hidroxidul de sodiu este permis în UE și SUA, dar interzis în Australia și Noua Zeelandă.

X