Folosit anterior pentru conservarea ouălor, astăzi facilitează, de exemplu, curățarea piersicilor. Silicat de sodiu (E550)

Silicatul de sodiu este substanța chimică Na2SiO3. Este o substanță albă, cristalină, fără miros aparent. Se dizolvă foarte ușor în apă, dar nu și în alcool. Este stabil în soluție cu pH neutru sau alcalin. Într-o soluție acidă, ionul de siliciu reacționează cu ionii de hidrogen pentru a forma acid silicic, care, atunci când este încălzit, formează silicagel, o substanță tare, sticloasă.

Principalele puncte importante despre E550 – silicat de sodiu:
Este o substanță naturală
Utilizarea în Republica Cehă nu este permisă
Nu este potrivit pentru copii
Este un alergen

Producție E550

Silicatul de sodiu se formează în mod natural prin reacția dioxidului de siliciu (sau siliciu, E551, cuarț, nisip) cu carbonatul de sodiu (E500) în stare topită. Este o bază puternică care formează soluții foarte alcaline, corozive pentru piele și mucoase (pH 13 în soluție la 1%).

În doze neagresive, siliciul și silicații există în mod natural în alimentația derivată din plante, în special din cereale.

Pentru ce se folosește silicatul de sodiu?

Silicatul de sodiu este utilizat în industria alimentară, în industria farmaceutică sau în cosmetică.

  • În industria alimentară ca agent antiaglomerant. Ar trebui să ușureze curățarea piersicilor.
  • La începutul secolului al XX-lea, era folosită pentru conservarea ouălor. Când ouăle proaspete sunt scufundate într-o soluție de silicat de sodiu, bacterii capabile să degradeze capcana pentru ouă și să mențină umiditatea, păstrând oul pentru maximum nouă luni.
  • În industria farmaceutică, de exemplu, pentru producția de dezinfectanți
  • În produsele cosmetice pentru vopsea de păr
  • De asemenea, este folosit pentru producerea de săpunuri și produse de spălat
  • Poate fi folosit și în industria construcțiilor, auto sau textile

Este silicatul de sodiu sanatos?

Ca substanță pură, silicatul de sodiu este considerat toxic prin ingestie, contact și inhalare. Probabil din cauza alcalinității moleculei, care atunci când este ingerată provoacă sângerări ale stomacului și duodenului, precum și eroziunea intestinului subțire. Provoacă leziuni renale la animale (ingestie cronică). Efectele de toxicitate cronică nu au fost testate la om.

Ca aditiv alimentar, silicatul de sodiu este adesea raportat că nu are efecte secundare cunoscute.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

In Uniunea Europeana si multe alte tari utilizarea lui E550 nu este permisa, in SUA este permisa.

X