Ce este stearatul de magneziu (E572) și pentru ce se utilizează?

Stearatul de magneziu este o pulbere fină albă care aderă la piele și se simte grasă la atingere. Este o sare de magneziu a unui acid gras – acidul stearic.

A fost utilizat pe scară largă în industria alimentară timp de multe decenii ca emulgator, liant și agent de îngroșare, precum și ca agent antiaglomerant, lubrifiant, eliberator și antispumant.

Deși acizii grași sunt obținuți din surse vegetale, utilizarea grăsimilor animale (inclusiv carne de porc și vită) nu poate fi exclusă. Informațiile despre origine pot fi furnizate numai de producător. Prin urmare, utilizarea lor nu este recomandată veganilor și vegetarienilor.

Principalele puncte importante despre E572 – Stearat de magneziu:
Acesta este un stabilizator.
Poate fi de origine animală.
Permis în Republica Cehă.
Iti recomandam.

Producție E572

Pentru aplicații alimentare, stearatul de magneziu este produs de obicei prin unul dintre următoarele două procese:

  1. Procesul direct (de fuziune) implică reacția directă a acizilor grași cu o sursă de magneziu, cum ar fi oxidul de magneziu, pentru a forma săruri de magneziu ale acizilor grași.
  2. În procesul indirect (de precipitare), săpunul de sodiu se face prin reacția acizilor grași cu hidroxid de sodiu în apă și precipitarea produsului prin adăugarea de săruri de magneziu în săpun.

Acizii grași utilizați ca materie primă provin din grăsimi și uleiuri comestibile și constau în principal din acizi stearic și palmitic.

Pentru ce se utilizează stearatul de magneziu?

Stearatul de magneziu este de obicei adăugat la multe alimente, medicamente și produse cosmetice. Cu medicamente și vitamine, scopul său principal este de a acționa ca un lubrifiant.

Este folosit în principal în capsule medicinale. Împiedică ingredientele individuale din capsulă să se lipească între ele și de mașina care creează capsula. Ajută la îmbunătățirea consistenței și controlului calității capsulelor medicamentoase. O alta dintre functiile sale este de a incetini absorbtia si descompunerea medicamentelor. În acest fel, organismul absoarbe medicamentul în zona dreaptă a intestinului nostru.

Exemple de alimente și băuturi care conțin uneori E572:

  • cofetărie
  • condiment
  • gumă de mestecat
  • ingrediente de copt

Este E572 sănătos?

Stearatul de magneziu este în general considerat sigur pentru consum. Dacă iei prea mult, poate avea un efect laxativ.

Unele persoane pot fi alergice la acesta, caz în care este o idee bună să evitați acest aditiv alimentar.

Știați că 120 ml de lapte matern uman conțin mai mult de 5.000 mg de acid stearic?

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

Stearatul de magneziu este aprobat pentru utilizare în Uniunea Europeană și în alte țări, inclusiv China, Japonia, Australia și Noua Zeelandă și a fost în general recunoscut ca fiind sigur în Statele Unite.

X