De ce ar trebui copiii să evite glutamatul de potasiu (E622) și unde îl putem găsi?

Glutamatul de potasiu este sarea de potasiu a acidului glutamic, care este un aminoacid neesențial legat de proteine, care se găsește în mod obișnuit în plante, dar și în corpul uman și animal, unde este necesar pentru asigurarea diferitelor funcții ale organismului. Ca aditiv alimentar, este utilizat pe scară largă ca potențator de aromă în produsele cu aromă de carne sau picante.

Principalele puncte importante despre E622 – Glutamat de potasiu:
Poate provoca reacții alergice.
Nu este potrivit pentru copii.
Este permis în Republica Cehă.
Nu recomandam.

Producția de E622

Glutamatul de potasiu este preparat comercial din melasă prin fermentație bacteriană sau, de asemenea, din proteine vegetale precum glutenul sau proteina din soia. Este produs industrial prin scindarea hidrolitică a proteinelor vegetale (soia) sau fermentarea amidonului de cartofi sau cereale sau din melasă.

Pentru ce se folosește glutamatul de potasiu?

Glutamatul de potasiu are o aromă specifică de umami și sporește multe alte arome, reducând cantitatea de sare necesară în produs.

Exemple de alimente și băuturi care conțin uneori E622:

  • amestec de condimente
  • mese instant
  • alimente conservate
  • chipsuri
  • produse cu un conținut scăzut de sare

E622 este sănătos?

Dozele mici provoacă excitotoxicitate și neurotoxicitate, capabile să distrugă rapid neuronii. De asemenea, este contraindicat persoanelor care suferă de tulburări neurologice. În doze mari, poate provoca reacții alergice și astm.

De asemenea, glutamatul de potasiu nu trebuie permis în alimentele pentru sugari și copii mici, deoarece ar putea afecta sistemul nervos.

Femeile însărcinate, copiii, hipoglicemianții, vârstnicii și persoanele cu boli de inimă sunt mai expuse riscului de reacții adverse.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

În industria alimentară, E620 în UE poate fi folosit în cantități limitate în alimente, cu excepția băuturilor răcoritoare și a alimentelor pentru copii de până la 3 ani. În SUA, substanța este permisă.

X