De ce unele gume de mestecat au un gust atât de puternic? Acetatul de zinc (E650) este de vină

Acetatul de zinc este un compus chimic (CH 3 COO) 2 Zn care are adesea o structură de hidrat. Este solid, alb, cu un miros ușor acru. Se dizolvă ușor în apă.

Principalele puncte importante despre E650 – Acetat de zinc:
Este un material sintetic
Utilizarea în Republica Cehă este permisă
Este potrivit pentru copii
Nu este un alergen

Producție E650

Acetatul de zinc este o substanță sintetică. Este produs prin reacția acidului acetic și carbonatului de zinc sau zinc pur.

Pentru ce se folosește acetatul de zinc?

Acetatul de zinc este folosit în industria alimentară ca potențator de aromă, exclusiv pentru producția de gumă de mestecat. Accentuează gustul astringent și gustul amar. Doza permisă este de un gram pe kilogram. Este permis în Europa doar din 2002.

Acetatul de zinc fără codul E este adăugat ca substanță minerală în diverse alimente, suplimente alimentare și, de asemenea, ca substanță în preparate pentru bebeluși și copii mici.

Acetatul de zinc este, de asemenea, utilizat medical pentru a reduce absorbția intestinală a cuprului în boala Wilson.

Este acetatul de zinc sănătos?

Acetatul de zinc nu este direct benefic pentru sănătate. Zincul, din care este derivat acest element, este o componentă importantă a corpului nostru. Poate fi folosit ca supliment alimentar, dar sub supravegherea unui medic. Poate provoca greață, vărsături, diaree, gust metalic, probleme cu rinichii și stomacul la unele persoane sensibile.

Organizația Națională Franceză pentru Nutriție, Mediu și Muncă (Anses) a avertizat că E650 este conținut cel puțin parțial în formă nanometrică în anumite produse. Cu toate acestea, nu a evaluat încă riscul asociat cu aditivii nanoparticule. Aceeași organizație indică studii din 2021 care susțin că acetatul de zinc poate provoca probleme endocrine.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

În Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări, este permisă utilizarea lui E650. Nu se află pe lista alimentelor ecologice, nici în UE și nici în SUA.

X