Ceara de albine (E 901) se gaseste pe branzeturi, dar si in cofetarie! Află la ce folosește

Ceara de albine este o ceara naturala produsa de albinele melifere. Din punct de vedere chimic, ceara de albine constă în principal din esteri ai acizilor grași și diferiți alcooli cu lanț lung și a fost folosită de mult timp în dieta umană ca agent de lustruire.

Principalele puncte importante despre E 901 – ceara de albine

Este de origine naturala
Este potrivit pentru copii
Nu este un alergen – persoanele sensibile ar trebui, totuși, să se ferească de o reacție alergică
Nu este vegan

Producție E901

Ceara de albine se obtine prin topirea fagurilor de albine, dupa indepartarea mierii prin scurgere si filtrare sau centrifugare.

Fagurii se topesc în apă clocotită sau în abur.

Ceara rezultată obținută prin filtrare sub presiune este denumită ceară galbenă. Ceara albă se face prin albirea pigmenților naturali ai cerii galbene.

Unde se folosește ceara de albine (E 901)?

Cea mai utilizată aplicație alimentară este ambalajul comestibil pentru produsele alimentare pentru păstrarea calității acestora, servește la prevenirea pierderii de apă sau servește la protejarea suprafeței unor tipuri de fructe.

În prepararea alimentelor, este folosit ca material de ambalare pentru brânzeturi, unde izolația din aer asigură protecție împotriva reproducerii ciupercilor.

Alimente specifice

  • Orion – Linte
  • Haribo – ursuleți de gumă
  • Chocoland – alune în zahăr

E901 este sănătos?

Lipsesc studii biochimice și toxicologice experimentale despre ceara de albine ca atare. În general, totuși, doar cantitatea trebuie utilizată pentru a obține rezultatul dorit.

Deși există rapoarte izolate în literatura de specialitate privind reacțiile alergice legate de ceară după contactul cu pielea, nu există informații despre reacțiile alergice la ceara de albine după administrarea orală.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

Utilizarea sa ca regulator de aciditate este aprobată atât în UE, cât și în SUA sau Australia.

X