E903 sau ceara Karunauba – ceara de palmier care ne lustruieste fructele

Ceara de carnauba, numită și ceară braziliană sau ceară de palmier, este ceară din frunzele palmierului carnauba Copernicia prunifera.

Principalele puncte importante despre lustruirea E903 – ceară de carnauba:
· Este inofensiv pentru copii
· Nu provoacă reacții alergice
· Este complet inofensiv din punct de vedere al sănătății
· Din punct de vedere al mediului, extragerea lui este discutabilă

Producție E903

Carnauba se obține prin colectarea și uscarea frunzelor, apoi zdrobirea lor pentru a elibera ceara, iar apoi rafinarea și albirea cerii. Ea este cunoscută drept „Regina ceară”. În stare pură, este de obicei disponibil sub formă de fulgi tari galben-maronii. Sunt necesare aproximativ 20 de frunze pentru a produce aproximativ 0,5 kg de ceară.

Pentru ce se folosește ceara de carnauba?

În industria alimentară, este folosit ca glazură pe dulciuri (cum ar fi M&M’s). Un alt aliment la care se adaugă ceară de carnauba este brânza tare – ceara protejează brânza și previne stricarea rapidă a acesteia. Este învelișul de ceară pe care îl decojești de brânză înainte de a o mânca.

Deoarece creează un finisaj lucios, este folosit în ceară pentru automobile, lustruit pentru pantofi, ață dentară, lustruit pentru instrumente muzicale și ceară și lustruit pentru podea și mobilă – mai ales atunci când este amestecat cu ceară de albine și terebentină.

Datorita proprietatilor sale hipoalergenice si emoliente, este folosit si ca agent de ingrosare in cosmetica – in rujuri, farduri de ochi, rimel, deodorante si creme de protectie solara.

De asemenea, este folosit în industria farmaceutică ca acoperire pentru tablete pentru a le face mai ușor de înghițit.

Este polonezul E903 sănătos?

Ceara de carnauba este relativ sănătoasă și foarte versatilă. Este o alternativă naturală fantastică la substanțele chimice pe care le găsiți adesea în produse. De la produse industriale la produse alimentare.

Utilizare în UE vs. SUA vs. Lume

Ceara de Carnauba este folosită în toată lumea. Cel mai mare (și singurul) exportator al său este Brazilia (în 2006 Brazilia a produs 22.409 tone de ceară de carnauba) care o exportă în toată lumea. Cea mai mare pondere a revenit apoi SUA (25%), Japonia, Germania, Olanda, Italia și alte țări.

X