E904 sau shellac – poloneză pentru gândaci. Este sau nu este nasol?

Shellac este o rășină, procesată și vândută sub formă de fulgi uscați sau dizolvată în alcool pentru a face șelac lichid.

Principalele puncte importante despre lustruirea E904 – Shellac:
· Nu este potrivit pentru copii
· Nu există date despre toxicitatea acestuia sau despre alergii cauzate
· Este permis peste tot în lume
· Nu este nevoie să-l evitați în mod deliberat

Producția de E904

Șelacul este răzuit de pe coaja copacilor, unde este secretat de un gândac feminin numit vierme de lac (Kerria lacca) pentru a crea un tunel pe măsură ce se deplasează prin ramurile copacului. Aceștia sunt în principal copaci din pădurile din India și Thailanda. Numărul de gândaci necesar pentru a produce 1 kg de șelac este estimat la 50.000-300.000.

Șelacul brut, care conține așchii, resturi de insecte etc., se pune în tuburi de pânză și se încălzește la foc. Acest lucru face ca șelacul să se lichefieze și să se înmoaie prin cârpă, care filtrează murdăria. Șelacul lipicios gros este apoi uscat sub formă de foi plate și rupt în fulgi după uscare. Utilizatorul final o macină apoi într-o pulbere fină și o amestecă cu alcool etilic pentru a dizolva fulgii pentru a forma un șelac lichid.

Pentru ce se folosește șelacul?

În industria alimentară, este denumită „glazură de cofetar” și este folosită pentru a crea un strat de protecție lucios pe bomboane, jeleuri și înghețată. Deoarece nu este solubil în apă, împiedică uscarea produsului. Din același motiv, poate fi folosit și pe citrice și avocado.

Dar șelac este folosit și în alte scopuri – de la întărirea pălăriilor până la realizarea de nasturi. Primele fixative au conținut șelac ca unul dintre ingredientele principale. La fel, primele discuri de gramofon au fost realizate din șelac.

Este ingredientul E904 sănătos?

Ca aditiv alimentar, șelacul a fost folosit de mulți ani fără probleme, iar testele pe animale nu au arătat nicio reacție negativă. Prin urmare, se poate presupune că, deși nu are niciun efect pozitiv asupra sănătății noastre, nici nu ne dăunează.

Shellac sub formă comestibilă este în general recunoscut ca sigur, non-toxic, hipoalergenic și inofensiv din punct de vedere fiziologic. De asemenea, este fără gust și practic inodor.

Utilizare în UE vs. SUA vs. Lume

În UE, șelac este aprobat ca aditiv alimentar – pentru a acoperi suprafața unor fructe, în principal citrice, pepeni, mere, pere, piersici, ananas, mango, avocado etc. Poate fi folosit și pentru glazurarea nucilor.

În SUA, șelacul este inclus în lista de acoperiri cu rășini și polimeri care pot fi utilizate în siguranță pe suprafețele de contact cu alimentele și pentru tratarea alimentelor.

X