E912, sau esteri ai acizilor montanici – „lustruire” fructelor citrice

Acidul montanic este un acid gras saturat. Se găsește și în ceara de albine.

Principalele puncte importante despre E912 sau esterii acidului montanic:
· Dacă fructele sunt spălate bine, sunt inofensive pentru copii
· Nu este destinat alimentar
· Nu s-a dovedit niciodată ce ar face dacă ar fi luată pe termen lung
· Probabil că nu există niciun motiv pentru a o evita

Producție E912

Acidul montanic se obține prin dizolvarea cărbunelui brun. Constă din esteri non-glicerici ai acizilor carboxilici, acizi liberi și rășini. Este în esență un polimer de etilenă fabricat din petrol și tocmai pentru că este pe bază de petrol, ar putea fi toxic dacă este ingerat pe o perioadă lungă de timp.

Pentru ce este folosit esterul acidului montanic?

În industria alimentară, E912 este folosit ca strat protector pe pielea fructelor tropicale – previne scăparea umezelii și astfel fructele rămân proaspete mai mult timp. Nu pătrunde prin piele în fructe.

În farmacie, este folosit ca emulgator în cosmetică (ester glicerol-acid montanoic). În industrie, substanța este apoi folosită pentru lustruirea mobilierului și impregnarea textilelor.

Este ingredientul E912 sănătos?

Pe scurt – probabil că nu este nesănătos. Respectiv, este permis doar pentru tratarea de suprafață a fructelor proaspete, unde nu pătrunde prin piele. De aceea, este important să spălați sau să curățați bine toate fructele înainte de consum.

La cererea Comisiei Europene, EFSA Panel on Food Additives (ANS) a fost solicitat să prezinte un aviz științific de reevaluare a siguranței esterilor acidului montanic pentru utilizarea în industria alimentară. În 2012, EFSA a cerut transmiterea de date, care nu au fost furnizate, și astfel a ajuns în cele din urmă la concluzia că esterii acidului montanic nu pot fi evaluați ca substanță alimentară.

Poate ceva să înlocuiască E912?

Ceara de tărâțe de orez (și multe altele) este, de asemenea, folosită ca strat protector pe fructe, ceea ce este cu siguranță mai natural de obținut.

Utilizare în UE vs. SUA vs. Lume

E912 sau esterii acidului montanic sunt permisi peste tot în lume. În Cehia, acestea pot fi folosite doar pentru citrice.

X