E913 sau lanolină. Ajută, protejează și hidratează pielea.

Numele „lanolină” provine din latinescul lana (bumbac) și oleum (ulei). Este ceva asemănător cu ceara secretată de glandele sebacee ale oilor. Este o substanță vâscoasă maro-gălbuie.

Principalele puncte importante despre E913 (lanolină):
· Este potrivit pentru copii, multe produse cosmetice pentru copii o contin
· Poate provoca reacții alergice minore pe pielea rănită
· Este o substanță naturală, inofensivă
· Poate fi înlocuit cu, de exemplu, ceară de albine

Producție E913

Lanolinăa folosită de oameni este obținută din lâna de oaie care este crescută special în acest scop. Glandele sebacee ale oilor produc lanolină pentru a ajuta la respingerea apei și pentru a menține blana uscată și rezistentă la intemperii.

Stratul tăiat este mai întâi curățat cu o soluție de săpun sau înmuiat în apă fierbinte pentru a îndepărta murdăria. Este apoi pus într-o centrifugă, care separă lanolină de orice altceva (substanțe chimice, impurități reziduale). Următorul proces include apoi albire, parfum, uscare.

La ce se folosește lanolină?

În industria alimentară, lanolină este folosită ca agent de lustruire, în special pentru fructe.

Lanolinăa este utilizată pe scară largă în cosmetică – o puteți găsi în multe creme pentru piele. „Super puterea” sa este de a hidrata, proteja și vindeca pielea. De asemenea, este folosit în medicină, unde este adesea folosit ca bază pentru creme, de exemplu pentru a înmuia cicatrici, leziuni, vindecare etc. Îl poți găsi și în balsamurile de buze și cremele pentru copii. Ajută la protejarea pielii de frig.

Lanolinăa pură, sub formă de unguent Purelan, este folosită și de femeile care alăptează pentru sfârcurile crăpate și rănite, ceea ce ajută la vindecarea și prevenirea rănilor ulterioare. Deoarece lanolina este inofensivă pentru bebeluși, nu este nevoie să o ștergeți înainte de alăptare.

Lanolinăa este sănătoasă?

În cazul lui E913, putem spune fără echivoc – da, este sănătos. Medicii înșiși îl recomandă femeilor care alăptează, iar feedback-ul femeilor care l-au folosit a fost întotdeauna pozitiv.

Cu toate acestea, există studii care arată că lanolina este potrivită în principal pentru pielea sănătoasă și că poate provoca reacții alergice minore în cazul pielii rănite.

Lanolinăa poate fi înlocuită cu ceva?

Dacă pielea ta reacționează prost la lanolină, poți căuta produse cosmetice care conțin vaselină, uleiuri minerale sau parafină. Daca preferi o varianta mai naturala, exista ceara de albine si alte ingrediente obtinute direct din plante – ceara naturala si uleiurile vegetale hidrogenate.

Utilizare în UE vs. SUA vs. Lume

Lanolinăa este folosită în toată lumea. În America au peste 50 de tipuri diferite de oi și în total există peste 1000 de tipuri diferite de oi în lume. Unele specii de oi sunt crescute exclusiv pentru lanolină.

X