Ceară de polietilenă oxidată (E914), o variantă ieftină de ceară, cum se fabrică și la ce se folosește?

Ceara de polietilenă oxidată este un plastic translucid lăptos, puternic și flexibil. Este cel mai important polimer sintetic înaintea PP (polipropilenă), PVC (clorură de polivinil) și PS (polistiren). Are proprietăți similare cu ceara naturală, dar este mult mai ieftină.

Principalele puncte importante despre E914 – ceară de polietilenă oxidată:
Este un material sintetic
Utilizarea în Republica Cehă este permisă
Este potrivit pentru copii
Nu este un alergen

Producție E914

Ceara de polietilenă oxidată este o substanță sintetică de origine petrochimică. Este produs prin polimerizarea etilenei lichide.

Pentru ce se folosește ceara de polietilenă oxidată?

Ceara de polietilenă oxidată este utilizată în industria alimentară, în industria farmaceutică, în cosmetică, precum și în producția de ambalaje din plastic pentru alimente și în agricultură.

  • În industria alimentară a UE, este folosit ca agent de lustruire pe anumite fructe proaspete întregi (citrice, ananas, mango, avocado, papaya și pepeni)
  • În Statele Unite, utilizarea sa se extinde și la sfeclă, vinete, usturoi, ceapă, mazăre, cartofi dulci, napi

Este sănătoasă ceara de polietilenă oxidată?

În 2015, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a publicat o reevaluare a acestui aditiv, ceea ce înseamnă că datele disponibile nu au fost suficiente pentru a stabili o doză zilnică (DJA) (lipsa datelor privind toxicitatea cronică, carcinogenitatea, studii limitate de reprotoxicitate). ). Cu toate acestea, agenția a evaluat că utilizarea aditivului în unele fructe proaspete nu prezintă niciun risc pentru sănătate.

Substanța pură (sub formă de pulbere) prezintă unele semne de activitate cancerigenă la animalele de laborator, dar nu este clasificată drept cancerigen la om. Polietilena este cancerigenă atunci când este introdusă în corpul uman pe termen lung.

Este recomandat să curățați fructele astfel tratate și să vă spălați imediat pe mâini.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

În Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări, utilizarea E914 este permisă. Nu este permis pentru produsele ecologice.

X