L-cisteină (E920), un aditiv în biscuiții pentru copii. Unde mai putem găsi?

L-cisteina (din greaca veche – inseamna „vezica urinara”) este un aminoacid neesential. Nu este direct important pentru organismul nostru, dar poate fi produs de organismul nostru în diverse tulburări metabolice, inclusiv la copii mici și bătrâni.

Principalele puncte importante despre E920 – L-cisteină:
Este o substanță naturală
Utilizarea în Republica Cehă este permisă
Este potrivit pentru copii
Nu este un alergen

Producție E920

L-cisteina este o substanță naturală. Poate fi găsit în proteinele vegetale și animale. Anterior, era obținut din păr, unghii, păr de porc sau pene. Această metodă de producție este interzisă astăzi. Din 2001, industria alimentară a produs acest aminoacid într-un proces de fermentație cu ajutorul bacteriilor modificate genetic (Escherichia coli).

L-cisteina se găsește în mod natural în următoarele alimente: drojdie de bere, germeni de grâu, usturoi, ceapă, broccoli, varză de Bruxelles, produse lactate, nuci, semințe, fructe de mare, pește, ouă și carne.

Pentru ce se folosește L-cisteina?

L-cisteina este utilizată în industria alimentară, industria farmaceutică și, de asemenea, în cosmetică.

  • În industria alimentară ca ameliorator de făină. Datorită acesteia, făina este mai maleabilă, mai elastică și mai pufoasă. De asemenea, îmbunătățește aroma, făcând patiserie mai gustoasă.
  • Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a autorizat utilizarea L-cisteinei în biscuiți pentru sugari și copii mici în 2010 pentru a preveni riscurile de sufocare cu firimiturile biscuiților cu conținut scăzut de grăsimi. Aceste fursecuri sunt mai puțin casante.

Este L-Cisteina sănătoasă?

Multe studii sunt de acord că L-cisteina este inofensivă, adică acceptabilă în dieta noastră, este chiar inclusă în dietele copiilor .

Deși L-cisteina este de origine naturală, uneori poate fi produsă din microorganismul modificat genetic Escherichia coli, care a exclus aceste produse din alimentele organice.

Cisteina interferează cu sinteza melaninei, pigmentul natural al pielii și părului și, de asemenea, interferează cu sinteza coenzimei A, care joacă un rol major în metabolismul uman. Este implicat în anumite procese de contaminare, bioconcentrații și detoxifiere naturală a organismului

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

În Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări, utilizarea E920 este permisă. Nu este permis în alimente organice.

X