L-cistina (E921), un aminoacid produs de bacterii. Ce mai știm despre ea?

Cistina este un aminoacid neesențial compus din două unități de cisteină (E920) conectate printr-o punte de cistină. Este un solid alb care este ușor solubil în apă.

Principalele puncte importante despre E921 – L-cistina:
Este o substanță naturală
Utilizarea în Republica Cehă nu este permisă
Nu este potrivit pentru copii
Nu este un alergen

Producție E921

L-cistina se obține în mod clasic prin încălzirea proteinelor bogate în cistina cu acid clorhidric, componentele proteice sunt apoi separate și cistina izolată. Din 2001, L-cistina a fost produsă din bacteria Escherichia coli folosind glucoză și săruri minerale.  

Se găsește în mod natural în principal în cheratina (unghii, păr, piele, coarne, pene etc.) și multe proteine vegetale.

Pentru ce se utilizează L-cistina?

L-cistina este folosită în industria alimentară, în industria farmaceutică și, de asemenea, în cosmetică.

  • În industria alimentară ca substanță care îmbunătățește calitatea făinii – pentru producția de pâine, produse de patiserie și cereale, precum și în prelucrarea cărnii
  • În farmacie, este folosit pentru a reface unghiile și părul, dar și ca mijloc de vindecare a ochilor răniți
  • În cosmetică, este folosit în creme pentru a încetini îmbătrânirea pielii și, de asemenea, în produsele cosmetice pentru păr

Este L-cistina sănătoasă?

Pentru US FDA (Food and Drug Administration), L-cistina este în general recunoscută ca fiind sigură.

Deși de origine naturală, L-cistina poate fi produsă din microorganisme Escherichia coli modificate genetic, ceea ce a exclus acest aditiv din lista de substanțe permise în multe țări.

Prezența cistinei în urină indică adesea probleme cu reabsorbția aminoacidului. La câini, această tulburare se numește cistinurie (este o tulburare metabolică genetică). La om, excreția unor niveluri ridicate de cristale de cistină poate indica cistinoză, o boală genetică rară.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

Utilizarea E921 nu este permisă în Uniunea Europeană, Elveția, Australia și Canada. Este permis în SUA, unde, totuși, acest „E” nu este inclus în alimentele ecologice.

X